Onderzoek effect windparken op het klimaat in de Noordzee

Klimaatonderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) coördineren een onderzoekproject om de interactie tussen windparken en hun effect op het lokale klimaat in de Noordzee te bestuderen.

Tot nu toe zijn de onderlinge interacties van windparken en de eventuele effecten op het lokale klimaat bekeken met alleen modellen, maar dankzij de installatie van KIT kunnen de effecten voor de eerste keer in werkelijkheid worden bestudeerd, laat KIT weten in een verklaring.

Op de relatief gladde oppervlakte van de zee vormen offshore windmolenparken obstakels voor de wind en zwakken de turbines de wind af terwijl de turbulentie toeneemt, volgens KIT.

Het onderzoeksproject WIPAFF, Wind Park Far Field, gaat instrumenten op het platform in de Noordzee combineren met instrumenten in een onderzoeksvliegtuig waar satellietgegevens voor het gedetailleerd bepalen van het windveld, weersomstandigheden en oppervlaktegolven op zee, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts, worden geëvalueerd. Het doel van de KIT-onderzoekers is om het windveld tussen de 10 en 100 km stroomafwaarts van grote windparken te modelleren.

“Afhankelijk van het weer, oftewel de windrichting, luchttemperatuur en de eigenschappen van het wateroppervlak, worden soms windsnelheid waardes van 10 tot 100 km bereikt”, volgens projectleider Professor Stefan Emeis van het Atmosferisch Environmental Research afdeling van het KIT Instituut voor Meteorologie en Klimaatonderozke (IMK-IFU).

“Daarnaast kunnen luchtmassa’s rond grote windparken worden afgebogen naar zijkanten of naar boven. Hierdoor kunnen windparken een obstakel voor elkaar vormen. We kunnen ook niet uitsluiten dat het klimaat lokaal is veranderd en dat de temperatuur, wolken en hoeveelheid neerslag boven de Noordzee en de aangrenzende kustgebieden zijn veranderd”, aldus Emeis.

De projectpartners van KIT zijn Technische Universität Braunschweig, de Universiteit van Tübingen, Helmholtz-Zentrum Geesthacht en UL International GmbH.

Meer…Karlsruhe Institute of Technology