‘Ontzeg gifmengers toegang tot haven’

Bedrijven die zich schuldig maken aan het bijmengen van giftig chemisch afval in stookolie, moet de toeging tot de Rotterdamse haven worden ontzegt. Dat vindt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Deze week ontdekte het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dat een groot deel van de stookolie van zeeschepen is aangelengd met kankerverwekkend stoffen zoals pcb’s, zink en spyreen.

Chemisch afval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Dat is duur. Voor bedrijven die af willen is het veel lucratiever om het chemisch afval illegaal te mengen met stookolie en dat te verkopen aan de scheepvaart. Volgens het KLPD kost de uitstoot van gevaarlijke chemische stoffen door schepen wereldwijd tienduizenden levens per jaar.

GroenLinks wil dat de ‘gifmengers’ worden opgespoord en de toegang tot de Rotterdamse haven wordt ontzegt. ‘Rotterdam is wereldwijd één van de grootste leveranciers van stookolie voor schepen’, zegt Bonte. ‘We moeten schoon schip maken maken in onze haven. Bedrijven die de gezondheid van mensen in de waagschaal stellen, horen in Rotterdam niet thuis.’