OPEC en IEA: geen olietekort door oorlog

SINGAPORE/LONDEN (ANP) – De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft donderdag verzekerd dat het elk tekort aan olie in de wereld dat wordt veroorzaakt aan de oorlog tegen Irak, zal aanvullen.


Het Internationale Energiebureau (IEA) zei donderdag dat het nog geen beslissing heeft genomen om noodvoorraden olie ter beschikking te stellen. ,,We beoordelen de situatie van uur tot uur”, aldus een woordvoerder. We bekijken de bevoorrading, de reacties van de producenten en uiteindelijk de noodzaak van een reactie van de IEA.” Irak produceert met 2,5 miljoen olievaten per dag, 4 procent van de wereldolievoorraad.


De olieproductie in Irak gaat gewoon door, zo zei een woordvoerder van de Nationale Oliemaatschappij van Irak (NIOC). ,,De olie vloeit zoals gewoonlijk.” De woordvoerder verwacht geen activiteiten in Irak tegen de productie van ruwe olie.


Ook in Koeweit gaat de olieproductie en het laden van olietankers gewoon door, zo zei een woordvoerder van de oliemaatschappij in Koeweit tegen persbureau Reuters. Sommige klanten maken wel haast hun tankers naar de Perzische Golf te verplaatsen, erkent de woordvoerder. In de loop van de dag gaat de oliemaatschappij verder bekijken wat te doen. ,,Er gaat in Koeweit nog geen luchtalarm af.”

Bron: ANP – Volkskrant, 20-03-2003;