Opening nieuwe duiklocatie ‘De Cacaofabriek’

Op zaterdag 20 juni, 15.00 uur, wordt de nieuwe duiklocatie feestelijk geopend door wethouder Stienen. Iedereen is van harte welkom.

Helmond is een attractie rijker. Niet een die massa’s toeristen naar Helmond gaat trekken, maar wel eentje die voorziet in de behoefte van een specifieke doelgroep, die ook in onze regio goed vertegenwoordigd is, namelijk sportduikers. De duikplek bevindt zich in het kanaal ter hoogte van de Cacaofabriek, grofweg vanaf de kraanbaan op Suytkade tot en met de zwaaikom bij het Vliscoterrein. De feestelijke opening vindt plaats op de kade tussen de kraanbaan en de Cacaofabriek. Na de opening door wethouder Stienen, wordt het kanaal vrijgegeven als officiële sportduiklocatie.

Duikdemonstraties
Hiervan zal direct gebruik worden gemaakt door duikers uit de regio, die tussen 15.00 en 16.00 uur diverse demonstraties geven (sprong, berging, redding e.d.). Daarnaast is er een grote duiktank, waarin duikdemo’s gegeven worden. De demonstraties worden mogelijk gemaakt door duikvereniging Aquarius en duikschool Div’Ocean, beide gevestigd in Helmond, die op deze dag ook informatie over de duiksport verstrekken aan het publiek.

Waterengel
Twee studenten van de opleiding In & Outdoor Design van De Groene Campus tonen in opdracht van Stichting Schip diverse ontwerpen die zij maakten voor de renovatie en doorontwikkeling van rondvaartboot De Waterengel. De bedoeling hiervan is dat de rondvaartboot een nieuwe en duurzame bestemming krijgt voor de regio Helmond. De studenten horen graag de mening van het publiek over hun ontwerpen.

Brugwachtershuisje open voor publiek
Het naast De Cacaofabriek gelegen brugwachtershuisje is tussen 14.30 en 18.00 uur geopend voor bezichtiging, zowel het bovenste gedeelte (met bedieningspaneel) als het onderste gedeelte (met machinekamer).

Schoonduikactie
Vanaf 16.00 uur wordt in samenwerking met duikverenigingen uit de regio het kanaal ‘schoongedoken’. Allerlei objecten die in de loop der jaren in het kanaal zijn gedumpt, worden dan naar de kade gebracht en daar tentoongesteld voor het publiek. De activiteiten eindigen om 18.00 uur, met het opruimen en afvoeren van de opgedoken materialen.

Nog meer demonstraties
Op dezelfde dag, tussen 13.00 uur en 16.00 uur, verzorgen Reddingsbrigade De Reddingsklos en de Reddingsbrigade Helmond diverse reddingsdemonstraties in het kanaal. Dit vindt plaats ter hoogte van de Kasteellaan en het kasteel.

Juni Watermaand
De maand juni staat zowel in Helmond als in Laarbeek in het teken van water. In Laarbeek bestaat sinds een aantal jaren de ‘Juni Watermaand’, een evenement dat bestaat uit verschillende activiteiten rondom het thema water. Dit jaar sluit Helmond ook aan met diverse activiteiten, die door Helmond Marketing georganiseerd worden. Zoals bekend werken de twee gemeenten samen aan de gezamenlijke ontwikkeling van waterrecreatie. Een van de manieren om deze recreatie vorm te  geven en ‘het water tot leven te wekken’ is door evenementen te organiseren op het water, zoals dus Juni Watermaand. De opening van de duiklocatie past daar naadloos in. Kijk voor meer informatie op www.juniwatermaand.nl.

Meer… Gemeente Helmond

Related news

List of related news articles