Opnieuw menselijke resten gevonden bij wrak VOC-schip Batavia

Een internationaal onderzoeksteam, waaraan onder meer UvA-archeoloog Liesbeth Smits deelneemt, heeft bij archeologisch onderzoek aan het VOC-schip de Batavia de resten van vier mensen gevonden. De vondst maakt deel uit van een reeks opmerkelijke ontdekkingen rond het beroemde schip, dat in de 17e eeuw schipbreuk leed voor de westkust van Australië.

De resten werden ontdekt op Beacon Island in het kader van een groter archeologisch project, dat door Australië wordt gefinancierd en bedoeld is om een aantal van de vroegste schipbreuken van het land opnieuw onder de loep te nemen.

Smits en haar collega’s deden hun unieke ontdekking eerder deze maand na veldwerk bij diverse archeologische opgravingen op Beacon Island. Er werden in totaal drie begraafplaatsen gevonden met de lichamelijke overblijfselen van drie volwassenen en een adolescent, en historische artefacten zoals musketkogels en restanten van koperen kledinggespen. De komende maanden zullen Smits en Daniel Franklin, associate professor aan het Centre for Forensic Science van de University of Western Australia (UWA), een grondige analyse van de resten uitvoeren met het doel de gebeurtenissen rond het overlijden en de gevangenschap van deze personen te reconstrueren.

Meer… Universiteit van Amsterdam