Opnieuw transport van ammoniak door haven

Rotterdam – Het bedrijf Microchemie wil vanaf september vanuit de Rotterdamse haven jaarlijks honderddertigduizend ton ammoniak gaan importeren en per spoor en water transporteren naar omliggende landen in Europa. Ook heeft het bedrijf een vergunning aangevraagd voor de bouw van een fabriek voor de productie van de kunststof melamine, waarvoor ammoniak als basis dient.


Microchemie heeft de opslag- en overslagterminal in de Botlek recent overgenomen van ammoniak- en kunstmestfabriek Kemira. Het verkreeg tevens de vergunning voor het transport van 260.000 ton ammoniak per jaar voor onbeperkte tijd. Kemira is twee jaar geleden vanwege de hoge kosten gestopt met de productie en export. Microchemie wil ammoniak laten aanvoeren uit Rusland, het Midden-Oosten en Trinidad.


Milieudefensie maakt zich grote zorgen over de herstart van het transport, net nu er is afgesproken dat er vanaf 2007 geen gevaarlijke chloortreinen meer dwars door Nederland zullen rijden. Ammoniak is minder giftig dan chloor, maar wel explosiever, meldt de milieu-organisatie.

Bron: Rotterdams Dagblad, 10-03-2003;