Örsted verkoopt belang in Rotterdamse energiecentrale Enecogen

Het Energiebedrijf Örsted heeft 50 procent van zijn belang in de Rotterdamse energiecentrale Enecogen verkocht aan een dochterbedrijf van Castleton Commodities International. De verkoop wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 afgerond.

Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted: “De verkoop van ons belang in Enecogen past bij de strategie van Ørsted om activiteiten af te stoten die niet tot de kernactviteiten behoren en ons volledig te richten op duurzame energie. We zijn zeer tevreden over de prestaties van de centrale en onze samenwerking met Eneco. Het was belangrijk voor ons om een koper te vinden die de goede samenwerking met Eneco en de werknemers van Enecogen kan voortzetten. Daarom zijn we tevreden met het overdragen van ons 50 procent-belang in Enecogen aan CCI.”

De Enecogen-centrale in Rotterdam heeft een vermogen van 870 MW en kan stroom produceren voor 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Het is de meest efficiënte gasgestookte elektriciteitscentrale in Nederland en één van de meest efficiënte centrales in Europa. Tot nu toe hebben Eneco en Ørsted beiden een belang van 50 procent. De centrale is sinds januari 2012 operationeel.

Na de verkoop heeft Ørsted geen elektriciteitscentrales meer buiten Denemarken. In Denemarken bezit en exploiteert Ørsted zeven warmtekrachtcentrales, twee hulpwarmtecentrales en één back-up elektriciteitscentrale. De meeste warmtekrachtcentrales zijn al omgebouwd of worden momenteel omgebouwd zodat ze volledig op duurzame biomassa draaien.

Als gevolg van de conversie van de elektriciteitscentrales en de enorme groei van het aantal windparken op zee van Ørsted, is het aandeel duurzame energie in de warmte- en energieproductie van Ørsted gestegen van 13 procent in 2006 naar 64 procent eind 2017. In 2023 gaat het naar verwachting om 95 procent. Ørsted is dan ook volledig gestopt met het gebruik van steenkool.