Overeenkomst voor de installatie van een drijvend platform voor getijdenenergie in de buurt van Texel

bluetec

Om in de toekomst schone elektriciteit te kunnen leveren aan afgelegen locaties wereldwijd.

Een groep toonaangevende offshore bedrijven, waaronder
Bluewater, Damen en Van Oord, is de samenwerking aangegaan om een uniek drijvend platform voor getijdenenergie te realiseren dat nabij Texel in de Waddenzee afgemeerd wordt en daar schone elektriciteit zal genereren uit de vrije getijdenstroming. Het platform is een demonstratiemodel voor afgelegen locaties wereldwijd, zoals eilanden in Indonesië, de Filipijnen of de Grote Oceaan. Het is ontwikkeld naar innovatief modulair design en gebruikt een nieuw soort type permanente afmeerlijnen. Het zal de eerste keer zijn dat een drijvend platform gebruikt wordt voor de productie van getijdenstroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Het zal operationeel zijn in de eerste helft van 2015.

“Dit platform kan wereldwijd vervoerd en geïnstalleerd worden, om schone elektriciteit te leveren aan afgelegen gebieden en kleine eilanden, waarbij dure en vervuilende dieselgeneratoren vervangen worden”, zegt Allard van Hoeken, Hoofd Nieuwe Energie bij Bluewater Energy Services.“Dit kleinere testplatform is klaar voor gebruik op afgelegen locaties. Het is tevens een opstap naaronze grotere 2 megawatt platformontwikkeling.”

“Samen met Bluewater hebben we onze modulaire scheepsbouw aangepast tot een modulair
getijdenenergieplatform. Het platform kan als containers naar iedere locatie in de wereld
verscheept worden”, zegt Arnout Damen, Directeur van Damen Shipyards. “Na het
containertransport kunnen de modules samengevoegd worden tot vaartuigen van scheepsbouwkwaliteit.”

De unieke samenwerking tussen Bluewater, Damen, Van Oord, Tocardo, TKF, Vryhof, NIOZ, Nylacast en TTC brengt uitgebreide ervaring samen in de maritieme en offshoreindustrie,
op het gebied van het ontwerpen en opereren van drijvende platforms, scheepsbouw, offshore baggerwerkzaamheden en installaties, getijdenturbines, elektrakabels, ankers, onderzoek en testen op zee.

Het BlueTECplatform is ontwikkeld met het oog op kosteneffectieve installatie en onderhoud van getijdenturbines. Het kan drijvend naar locatie gesleept worden zonder zware hijswerkzaamheden op zee. De kwetsbare elektronica wordt binnenin de romp geplaatst waar het droog en beschermd is, en tegelijkertijd goed toegankelijk voor inspectie, onderhoud en reparatie. Het platform kan losgekoppeld worden en naar een lokale haven gebracht worden voor grotere reparatiewerkzaamheden indien nodig. Met dit modulaire, flexibele, drijvende platform bereikt de wereldwijde getijdenenergieindustrie een nieuwe state-of-theart.

Het Texelplatform is de kleine, simpele en robuuste versie van BlueTEC. Het is gemaakt voor
afgelegen locaties en bestaat daarom uit speciale modules als zeecontainers die op locatie worden geassembleerd en geïnstalleerd zonder complexe installatiebenodigdheden. BlueTEC heeft een 200 kilowatt turbine die lokale dorpen en koelfaciliteiten van stroom kan voorzien, en bijvoorbeeld voor
verlichting in plaatselijke scholen kan zorgen. Dit zal lokale economieën veranderen. Het is eerste keer dat het eiland Texel elektriciteit toegeleverd krijgt welke gegenereerd wordt door vrije getijdenstroming.

Meer… Damen