Calandkanaal. Foto, Aeroview, Port of Rotterdam

Overslag op de palen populair in Rotterdamse haven

Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuwe palenset plaatsen en twee bestaande palensets uitbreiden langs de Landtong Rozenburg in het Calandkanaal. Regelmatig zijn daar alle plaatsen bezet. Uitbreiding is dus noodzakelijk om nieuwe ladingstromen aan te trekken. Sinds 2014 steeg de overslag op palen en boeien in de Rotterdamse haven van 16 miljoen tot naar 20 miljoen ton in 2019.

Landtong Rozenburg Calandkanaal. Foto, Aeroview, Port of Rotterdam
Calandkanaal. Foto, Aeroview, Port of Rotterdam
Landtong Rozenburg Calandkanaal. Foto, Aeroview, Port of Rotterdam

De aanleg past in het beleid van het Havenbedrijf om bestaand havengebied te moderniseren en doelmatiger te gebruiken. Bovendien wil het de leidende positie binnen het segment ruwe olie/olieproducten en LNG behouden en verder versterken.

In 2015 zijn de boeienspannen in het Calandkanaal vervangen door palensets. In het ontwerp is toen al rekening gehouden om, indien nodig, een extra palenset (Palen 81) toe te kunnen voegen aan het totaal. Dat gaat dit jaar gebeuren. Bovendien krijgen zowel Palen 82 als Palen 84 extra afmeerpalen (dolphins) om de capaciteit en functionaliteit uit te breiden.

Boord-boordoverslag

De palensets in het Calandkanaal zijn onderdeel van de in totaal 29 ligplaatsen aan boeien en palen in de haven van Rotterdam. Hiermee worden faciliteiten geboden voor flexibele, efficiënte en risicovrije boord-boordoverslag (In het Engels afgekort tot STS, ship-to-ship transfers). De ligplaatsen vormen een aantrekkelijke toevoeging op de overslag-mogelijkheden bij de terminals en zijn een veilig alternatief voor STS op open zee. Nergens tin Noordwest Europa zijn zoveel mogelijkheden voor STS als in Rotterdam. Schepen van elk formaat kunnen 24/7 terecht bij de boeien en palen die eenvoudig online te reserveren zijn. Naast boord-boordoverslag worden de ligplaatsen ook veelvuldig gebruikt om te bunkeren en voor reparaties- en schoonmaakwerkzaamheden (o.a. hull cleaning, laadruimte).

Naar verwachting installeert De Klerk BV uit Werkendam dit jaar de nieuwe palen in het Calandkanaal.