Patrouilleschip van Politie gedoopt bij Damen

Op 29 november is het nieuwe patrouille schip van de Politie gedoopt bij Damen Shipyards Gorinchem. Dit vaartuig is de eerste uit een serie van in totaal 6 schepen. Het contract is getekend na een Europese aanbesteding, het gaat om 3 Stan Patrol 2005 schepen voor de binnenwateren en 3 zeegaande Stan Patrol 2506 vaartuigen. Het eerste schip, een SPa 2506, wordt P41 genoemd.

Damen Stan Patrol 2506 P41 voor Politie gedoopt foto Damen
Stan Patrol 2506 ‘P41’ van de Politie tijdens de doopceremonie. Foto, Damen.

Door de jaren heen heeft Damen al 30 Stan Patrol schepen aan de Nederlandse Politie geleverd van uiteenlopende afmetingen. De 6 nieuwe schepen zijn ter vervanging van een deel van de huidige vloot.

Op de nieuwste generatie schepen zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd, waaronder een hull vane, een onderwatervleugel achterop die de weerstand in het water vermindert en daarmee het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagt. De nieuwste generatie SPa 2506 schepen heeft een slipway, waarmee RHIB’s veiliger en sneller te water kunnen worden gelaten dan de traditionele manier met een kraan en davit. Tevens voldoet de nabehandeling voor uitlaatgassen aan de nieuwste eisen.

Alle schepen hebben nachtzichtapparatuur

De SPa 2506 is gebaseerd op een bewezen ontwerp. Het schip is van aluminium met een composiet opbouw, wat zorgt voor zowel een lager gewicht als voor duurzaamheid in combinatie met hoge prestaties. Alle schepen uit de order worden uitgerust met nachtzichtapparatuur om te allen tijde te kunnen patrouilleren.

De tweede overdracht, een SPa 2005, staat gepland voor eind januari 2020.

Damen Stan Patrol 2506 ‘P41’ in actie. Foto, Damen.