Pleidooi voor binnenvaart op wereldwaterforum

Kyoto – Directeur T. Roos van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) heeft gisteren tijdens het World Water Forum in Japan gepleit voor meer vervoer over water. Volgens Roos hebben rivieren een eeuwig waardevolle functie als leverancier van leven, water, transport, natuur, recreatie en cultuur.

Het is voor het eerst dat tijdens het mondiale waterforum ook is gesproken over vervoer over water. De functie van water is in het programma opgenomen op aandrang van de Japanse kroonprins Naruhito, die in West-Europa transportmanagement heeft gestudeerd. De sessie waarin is gesproken over vervoer over water is mede georgansieerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de internationale organisatie van vaarwegbeheerders.

CBRB-directeur Roos heeft aan de hand van de rol die de Rijn heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de economie in West-Europa de functie van vervoer over water toegelicht. Volgens Roos is de Rijn onmisbaar geweest bij de vorming van de industriële staat Duitsland. Maar ook Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen hebben zich door de aanwezigheid van een brede vaarweg kunnen ontwikkelen tot de wereldhavens van vandaag. Ook heeft Roos uitgelegd dat binnenvaart een milieuvriendelijk alternatief is voor vervoer over de weg.

Zie ook de site van het CBRB

Bron: Rotterdams Dagblad, 19-03-2003;