Postma op zoek naar het goede gevoel

Pieter-Jan Postma is uitstekend aan de 31e editie van de Delta Lloyd Regatta begonnen. De Fries, die in Medemblik vaak als tweede eindigde maar nog nooit won, startte met een derde plaats en een overwinning in de Finn-klasse.

Postma begon het jaar uitstekend met drie overwinningen in Nieuw-Zeeland, maar de World Cups in Palma en Hyères en de Europese titelstrijd vielen flink tegen. Met als gevolg dat hij nog niet heeft voldaan aan de NOC-NSF eis voor de Spelen in Rio. Voor Postma het sein te stoppen met allerlei experimenten en terug te keren naar de basis. In Medemblik startte hij dinsdag met een nieuwe boot, maar wel weer met een oude mast.

Resultaten geven weer zelfvertrouwen
,,Een nieuwe boot heeft minder invloed dan nieuwe masten of zeilen. Ik heb tien maanden van alles uitgeprobeerd, maar die laatste drie evenementen gaven geen goed gevoel. Dan moet je terugkeren naar de basis’’, was hij stellig in Medemblik. ,,Deze resultaten geven dan weer vertrouwen. Het was een goede eerste dag. En ik wil hier wel een keer winnen.’’

Duel Heiner – Van Schaardenburg in Laser-klasse
Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner strijden in de Laser-klasse komende zomer om één Nederlands startbewijs op de Olympische Spelen in Rio. De resultaten van het EK en WK zijn beslissend. In Medemblik willen ze niet voor elkaar onderdoen. Heiner, wereldkampioen, begon slecht aan de Delta Lloyd Regatta.

,,Ik zat er vandaag niet lekker in”, gaf hij toe. ,,Ik ben hier gekomen om te winnen. Vorig jaar was ik de hele week goed, maar gaf ik het in de medal race weg. Nu moet het dus beter dan vandaag”, zei Heiner, die als resultaten de dertiende en zestiende plaats noteerde en zichzelf terugzag op de 38ste plaats in het klassement.

Van Schaardenburg keerde met een vrolijk gezicht terug aan de wal. De olympiaganger van Peking (2008) en Londen (2012) bezet de tweede plaats in het klassement door vierde te worden in de eerste race en de tweede te winnen. ,,Dat duel speelt natuurlijk wel vaak door je hoofd. We waren vorig jaar ook heel close. Nu is er wat meer ruimte, doen we meer onze eigen dingen’’, zegt Van Schaardenburg over de situatie. ,,Voor mij was het in elk geval een goede dag, maar we zijn net begonnen.’’

Windsurfster Lilian de Geus start goed
Windsurfster Lilian de Geus kent geen obstakels meer tot aan de Olympische Spelen. Ze won onlangs haar eerste wereldbekerwedstrijd in Hyéres en is zeker van Rio. ,,Dat geeft rust en de mogelijkheid zaken aan te scherpen.’’

Na de eerste dag in Medemblik staat ze tweede, achter de Poolse winnares van vorig jaar Zofia Noceti-Klepacka. De Geus won de eerste race en eindigde als zevende en vierde in de races daarna. ,,Wat wisselvallig’’, gaf ze toe. ,,Ik maakte tactisch een paar verkeerde keuzes, maar met de snelheid zat het zeker goed. Tactiek heeft te maken met ervaring. Ik werk er hard aan dat onderdeel te verbeteren.’’

Bekkering/Duetz sterk in 49erFX
Annemiek Bekkering en Annette Duetz maken geen deel meer uit van de Delta Lloyd Kernploeg, maar hebben wel besloten hun loopbaan in de 49erFX voort te zetten. Het duo, dat voorlopig bij het Watersportverbond in het Talentploeg zit, verloor de nationale selectie om een olympisch ticket van Nina Keijzer en Claire Blom. Ze richten zich nu volledig op het WK later dit jaar. Na de eerste dag leiden Bekkering en Duetz wel door drie keer als derde te finishen.

Nina Keijzer neemt in Medemblik wel deel, maar coach Francesco Rebelo de Andrade heeft de plaats ingenomen van de geblesseerde Claire Blom. Het team dat op eigen kracht probeert Rio te halen, begon met pech door een gebroken mast, maar herstelde zich vervolgens met twee zeges. Keijzer en Andrade bezetten de achtste plaats.

Standen na eerste dag:
Finn, na twee races: 1. Pieter-Jan Postma (Ned) 4, 2. Arkadiy Kistanov (Rus) 5, 3. Josh Junior (NZe) 6.
Laser Radial, na twee races: 1. Marit Bouwmeester (Ned) 2, 2. Evi van Acker (Bel) 3, 3. Tatjana Drozdovskaya (WRu) 4.
RS:X, vrouwen, na drie races: 1.Zofia Noceti-Klepacka (Pol) 5, 2. Lilian de Geus (Ned) 12, 3. Ingrid Puusta (Est) 15, 16. Sara Wennekes (Ned) 49, 21. Isis Hoekstra 59.
RS:X, mannen, na drie races: 1. Pawel Tarnowski (Pol) 3, 2. Marcantonio Baglione (Ita) 11, 3. Jouzas Bernotas (Lit) 12, 10. Kiran Badloe (Ned) 21, 14. Matthijs van ‘t Hoff 25, 21. Huig-Jan Tak 32, 33. Dorian van Rijsselberghe 48.
Laser, na twee races: 1. Mathew Wearn (Aus) 3, 2. Rutger van Schaardenburg (Ned) 5, 3. Marco Gallo (Ita) 5, 38. Nicholas Heiner 29.
470, vrouwen,  na twee races: 1. Niki Blassar/Mikaela Wulff (Fin) 3, 2. Sophie Weguelin/Eillidh McIntyre (GBr) 9, 3. Amy Seabright/Anna Carpenter (GBr) 10.
49-er, na drie races: 1. Marcus Hansen (NZe) 6, 2. Joel Turner (Aus) 8, 3. Dylan Fletcher-Scott (GBr) 11.
49erFX, na drie races: 1. Annemiek Bekkering/Annette Duetz (Ned) 9, 2. Tess Lloyd/Caitlin Elks (Aus) 9, 3. Paris Henken/Helena Scutt (VSt) 18, 8. Nina Keijzer/Francesco Rebelo de Andrade (Ned) 27.
Nacra17, na drie races: 1. Billy Besson/Marie Riou (Fra) 5,2. Ben Saxton/Hannah Diamond (GBr) 15, 3. Darren Bundock/Nina Curtis (Aus) 19, 15. Mandy Mulder/Coen de Koning (Ned) 44.
470 mannen, stand na twee races: 1. Chang Ju Kim (ZKo) 4,0, 2. Johan Molund (Zwe) 6, 3. Jordi Xammar (Spa) 7.

Meer… Delta Lloyd Regatta