Postma wint eindelijk Delta Lloyd Regatta

Drie keer greep hij naast de zege, maar zaterdag was het eindelijk raak voor Pieter-Jan Postma. De Fries won op het IJsselmeer bij Medemblik de Delta Lloyd Regattain de Finn-klasse.

,,Ik heb wel een paar keer teruggedacht aan de afgelopen jaren. Nu moest het er maar eens van komen’’, glunderde Postma na zijn tweede plaats in de medalrace. Postma had eerder in de week een mooie marge op de concurrentie opgebouwd. ,,Het is heerlijk om die reeks tweede plaatsen te doorbreken. Ik wilde echt graag winnen.’’

Postma kende de afgelopen maanden een mindere periode. De Fries moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen. ,,Dan is zo’n zege hier een mooie opsteker. Het was nog spannend, maar ik heb hier deze week gewoon goed gezeild.’’

Badloe grijpt net naast eindzege
Windsurfer Kiran Badloe had zaterdag in de medalrace maar één opdracht als hij de RS:X-klasse wilde winnen: als eerste de finish passeren en dan maar hopen dat de concurrentie fouten zou maken. De 20-jarige Nederlander, derde voorafgaand aan de slotrace, deed alles goed. Hij won, maar klassementsleider Pawel Tarnowski werkte net niet voldoende mee.

De Pool sloeg nog om tijdens de race, maar slaagde er in de slotfase wel in naar positie vier op te schuiven. Van de zeven punten voorsprong op Badloe hield hij er precies één over.

,,Jammer dat ik eerder in de week een paar grote fouten heb gemaakt. Die kosten me nu de eindzege. Ik ben blij met mijn winst in de medalrace, maar dan is het toch even balen dat de eindzege aan mijn neus voorbijgaat’’, keek Badloe terug op de week in Medemblik.

Van Rijsselberghe op weg terug
Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe werd laatste in de medalrace en achtste in het klassement. ,,De basis is er weer, maar dat korte, snelle werk bij veel wind is op dit moment nog net iets te veel gevraagd. Ik heb in elk geval alles gevaren’’, zei de Nederlandse vedette, die de afgelopen maanden kampte met een polsblessure.

Lilian de Geus, al zeker van de Olympische Spelen volgend jaar Rio, kon in Medemblik het klassement niet meer winnen. De winnares van de wereldbekerwedstrijd in Hyères won wel de slotrace onder zware omstandigheden.

De eindzege ging naar de Poolse Maja Dziarnowska, die haar landgenote Zofia Noceti-Klepacka (winnares van 2014) voorbleef. De Geus pakte brons. ,,Die Poolse vrouwen zijn wat zwaarder en profiteren daarvan als er flinke wind staat. Ik ben trots op die laatste race, want ik kan ze dus wel verslaan. Op weg naar Rio ben ik blij met mijn prestatie in de Delta Lloyd Regatta’’, zei ze.

Hoekstra voor eerst in medalrace bij senioren
De 17-jarige Isis Hoekstra haalde, voor het eerst in een seniorenregatta, ook de medalrace. Ze eindigde in Medemblik als negende.

,,Ik was bij de wereldbeker in Palma 23ste. Dat was al goed. Ik heb me nu geplaatst voor de WK bij de senioren in Oman. Daar had ik eigenlijk geen rekening mee gehouden. Ik ben hier heel blij mee. Lilian de Geus is in een jaar heel veel vooruit gegaan. Die weg wil ik ook bewandelen’’, zei de dochter van Dorien de Vries, die bij de Olympische Spelen van Barcelona (1992) brons veroverde bij het windsurfen.

Meer… Delta Lloyd Regatta