Project in Lelystad voor talentvolle zeilers gestart

Maandag 21 september is in Lelystad het Project Regiohoofdtrainer feestelijk van start gegaan. Dit bijzondere project is een samenwerking tussen het Watersportverbond, de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en watersportvereniging Het Bovenwater met als doel talentvolle zeilers en surfers 200 uur extra tijd op het water bieden onder leiding van een regiohoofdtrainer.

Het Watersportverbond hoopt met het Project Regiohoofdtrainer op korte en lange termijn zeilers en surfers op te leiden die in de klasse van hun keuze internationaal uitblinken. Eenzelfde traject is ook opgestart bij WV De Braassem in Roelofarendsveen.

De aangestelde trainers zullen zich daarnaast in beide regio’s inzetten op het gebied van kaderverbetering, verenigingsondersteuning en breedtesport in de regio. Een van de speerpunten in Lelystad is het versterken van de kwaliteit bij het geven van zeillessen volgens het CWO-systeem. Het project zal lopen van 2009 tot 2012.

Gemeente en provincie
Bij de opening in Lelystad waren vertegenwoordigers aanwezig van de verschillende partners. Gedeputeerde John Bos van de provincie Flevoland gaf aan dat watersport een van de kernsporten is van zijn provincie: “Juist de successen die wij willen gaan behalen in 2012 of zelfs 2028 zijn afhankelijk van wat er hier wordt neergezet!”. Ook wethouder Willem de Jager van de gemeente Lelystad stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Dit project is een mooie link tussen breedtesport en topsport”.

Uniek
Het project is uniek doordat topzeilers/surfers met een NOC*NSF status uit diverse klassen nu samen trainen binnen één trainingsgroep. Naast de reguliere training binnen de nationale jeugdselecties van het Watersportverbond Talentplan komen de geselecteerde sporters nu na schooltijd samen in Lelystad of Roelofarendsveen om daar in de Laser tactische tips en trucs met elkaar te delen. Zeil(st)ers uit de Laser 4.7, Laser Radial, Splash, 420, Optimist maar ook surfers uit de BIC Techno klasse tuigen meerdere malen per week hun boten op.

Talenten
Tijdens de plechtigheden kwamen ook de talenten aan het woord. Nederlands Kampioen in de RS:X windsurfklasse Kiran Badloe zit nu opeens in een zeilboot: “Ik doe aan het project mee om vooral in tactiek beter te worden. En dat kan ik hier leren door veel te zeilen.” Yuri Hummel, de kersverse Nederlands kampioen in de Laser Radial, is blij met het project: “Hierdoor kan ik mijn studie goed combineren met zeilen”. De talenten spraken allemaal hun ambities uit. Jolbert van Dijk gaf die het meest kernachtig weer: “Mijn ambitie is om Olympisch goud te halen. Net als overigens de meeste zeilers hier!”

Bijzondere meerwaarde
Van een veelbelovende watersport(st)er uit de BIC Techno- of Optimist-klasse wordt dan tijdens de trainingen nog niet direct verwacht dat deze alle wedstrijden van een gespecialiseerde Laser Radial zeil(st)er wint, maar al snel zullen zij op niveau mee kunnen trainen en vooral kennis op verschillende gebieden kunnen delen. Kennis die bijzonder gewenst is bij de wedstrijden in de eigen klasse en dus een bijzondere meerwaarde zijn.

Sailcenter
De Lasers zijn ter beschikking gesteld door Watersportverbond-sponsor Sailcenter uit Muiderzand. Er zijn acht van deze Olympische boten ter beschikking met een 4.7- en een Radial-tuigage. De Laser is hierbij gekozen doordat deze eenvoudig op te tuigen en te trimmen is en daarnaast geschikt voor sporters vanaf 35 kg t/m 85 kg met iedere ervaring.

Bron: Watersportverbond, 23-09-2009;