‘Real life’ trainingsfaciliteit RDM Training Plant geopend

De RDM Training Plant is klaar voor gebruik. Op zaterdag 2 september opent de RDM Training Plant de poorten voor bezoekers op het RDM-terrein in Heijplaat tijdens de Wereldhavendagen. 

De RDM Training Plant is een uniek publiek-privaat project in het hart van de Rotterdamse haven. Het bedrijfsleven en het techniekonderwijs hebben hier samen een ‘real life’ trainingsfaciliteit, bedoeld voor techniekstudenten én bestaand personeel in de haven en industrie.

In levensechte simulaties laat de RDM Training Plant mbo- en hbo-jongeren fysiek kennismaken met hun toekomstige werkplek en de strenge veiligheidscultuur die daarbij hoort. Ook bestaande technici kunnen zich met branche-specifieke trainingen verder bekwamen in de vereisten van hun vak. De veiligheidsstandaarden die op de RDM Training Plant gelden, moeten de (nieuwe) standaard worden voor de complexe, risicovolle omgeving van de gehele procesindustrie. De trainingen zijn in handen van een nieuwe exploitatie BV: Deltalinqs Training & Services.

Vanaf 7 september starten zo’n 40 opleidingen, variërend van ‘werken op hoogte’ en ‘herkennen van risico’s’ tot beroepstrainingen als flensmonteur, isolatiemedewerker of hogedrukspuiter.

Excursie tijdens Wereldhavendagen
De excursie start met een ‘veiligheidsexamen’ in het hart van de controlekamer. Net als in de praktijk wordt het veiligheidsbewustzijn van de bezoekers getraind en beloond met een Safety Passport. Direct daarna is het tijd om ook zelf door de plant te lopen, natuurlijk met veiligheidshelm en –bril. De rondleiders vertellen je alles over de installatie, de simulaties, opleidingen en het werken in de haven en industrie.

Steven Lak, voorzitter Deltalinqs: “Met de RDM Training Plant realiseren we iets compleet nieuws, namelijk een fase tussen het leslokaal met de gebruikelijke opstellingen enerzijds en de praktijk van een plant met een onderhoudsbehoefte anderzijds. De RDM Training Plant ziet eruit als een real-life plant, waarbij we vaardigheden en gedrag kunnen trainen die werknemers beter voorbereiden op de praktijk. Trainen van medewerkers op vak- en veiligheidskennis gaat zo leiden tot hogere efficiëntie en betere kwaliteit.”

Studenten laten zien wat voor prachtige faciliteiten er zijn
“We benutten deze kans ook zeker om meer mensen naar die technische opleidingen te krijgen”, voegt René Louwerse, lid college van bestuur Albeda College, toe. “Ik zie graag dat mbo- en hbo-opleidingen potentiële studenten laten zien wat voor prachtige faciliteiten ze hun studenten kunnen bieden.”

RDM Training Plant mogelijk gemaakt door
De totale kosten zijn 4,5 miljoen euro, die evenredig zijn verdeeld onder rijk, de gemeente Rotterdam inclusief het Havenbedrijf Rotterdam en het bedrijfsleven. Het is bijzonder dat zoveel industriële aannemers het belang van de RDM Training Plant inzien.

De totstandkoming van de RDM Training Plant is ondersteund door onder meer Deltalinqs, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Hogeschool Rotterdam, STC-group, Techniek College Rotterdam, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Havenbedrijf Rotterdam N.V., gemeente Rotterdam, VOMI (branchevereniging voor dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie), SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) en het regionale beroepsonderwijs.