Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Rederij beperkt aansprakelijk voor schade stuw bij Grave

De Duitse rederij Gefo GmbH is beperkt aansprakelijk voor de schade aan de stuw bij Grave die ontstond door de aanvaring van een benzeentanker. Dit heeft de Maritieme Rechtbank Rotterdam op 22 maart bepaald, zo meldt NU.nl

In februari verzocht de rederij de rechtbank om een fonds beperkte aansprakelijkheid en deze is toegekend. In het fonds wordt een bedrag van 912.000 euro gestort op een internationale rekening.

De schade loopt volgens Rijkswaterstaat in de miljoenen. Rijkswaterstaat heeft een indicatieve schadeclaim ingediend van 20 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam hebben 98 partijen zich gemeld met schade. Het is niet bekend op welke manier en of de schuldeisers de schade vergoed kunnen krijgen.

Het is volgens de rechtbank Rotterdam gebruikelijk in het zeerecht om een fonds beperkte aansprakelijkheid toe te kennen. De afspraak is geregeld in het Verdrag van Straatsburg. “Anders zou de schade voor reders kunnen oplopen tot in het oneindige. Geen vervoerder of verzekeraar zou dan nog een risico willen nemen,” aldus een woordvoerder.

Door de aanvaring raakte 3 van de 5 jukken van de stuw beschadigd. Het waterpeil zakte in een korte tijd op de Maas en het Maas-Waalkanaal waardoor woonboten scheef kwamen te liggen en hun woning moesten verlaten. Schepen moesten omvaren via Antwerpen vanwege de ondiepte.

Om het waterpeil weer te laten stijgen voor de scheepvaart legde Rijkswaterstaat in januari een tijdelijke dam aan. De reparatie aan de stuw gaat nog enkele maanden duren.