Rijksdienst toont hoekman van Ghost ship

Maandag 26 maart presenteert de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad een bijzonder object: een hoekman. Dit houten scheepsbeeld is afkomstig van het Ghost ship, dat enkele jaren geleden op de bodem van de Baltische Zee werd aangetroffen. De hoekman zal bij de Rijksdienst worden onderzocht en geconserveerd.

De Rijksdienst biedt de pers de gelegenheid de hoekman te bekijken en geïnformeerd te worden over het onderzoeksplan en de wijze van conservering die toegepast zal worden. Tevens wordt een filmpje over het ghost ship en de lichting van de hoekman getoond.

Op 16 april van dit jaar zendt de Zweedse televisiezender SVT2 in het programma “Vetenskapens Värld” een item uit over dit onderwerp, met de titel: The Rembrandt of the Sea”.

Ghost ship
In 2003 stootte Ola Oskarsson van het Zweedse mariene archeologische onderzoeksbedrijf MMT bij toeval op een schitterend Hollands wrak in de Oostzee. Het wrak ligt op een diepte van 130 meter, buiten het bereik van duikers. Uit opnamen, gemaakt door een op afstand bestuurbare onderwaterrobot met camera, bleek dat het ging om een bijna intact schip, waarschijnlijk een zeventiende-eeuws fluitschip. Omdat het schip in een uitzonderlijk goede staat verkeert, wordt het Ghost ship genoemd. De hoekman is een houten beeld, afkomstig van de spiegel van dit bijzondere scheepswrak. Er is een internationaal onderzoeksteam samengesteld waar de Rijksdienst deel van uitmaakt.

In mei 2010 vond een tweede onderzoeksexpeditie plaats. Bij die gelegenheid is de los op de zeebodem liggende hoekman met behulp van de kraan van het onderzoekschip en onder begeleiding van onderwaterrobots langzaam naar de oppervlakte gehesen. Aanwezige specialisten van de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst hebben de hoekman kort geïnspecteerd. Het 171 cm hoge beeld verkeert in een goede conditie. Hoewel een aantal details in de loop der eeuwen is weggesleten, is met name de zeventiende-eeuwse kledij goed herkenbaar. Het beeld is vervolgens goed verpakt en op een brancard naar een depot van de Zweedse maritieme musea vervoerd, waar het in een watertank is bewaard.

In oktober 2011 is de hoekman in een op maat gemaakte transportkist vanuit Stockholm naar de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst in Lelystad overgebracht. Daar is direct een onderzoeksplan gemaakt en hebben diverse specialisten het beeld bekeken. Deze specialisten zullen hier tijdens de presentatie uitleg over geven. Tevens wordt een kort filmpje vertoond met spectaculaire beelden van het ghost ship en de lichting van de hoekman.

Bron… Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed