RoRo op Britse golf

In de eerste helft van 2010 is de overslag van en naar roll on/roll off schepen ten opzichte van dezelfde periode in 2009, toegenomen met 8% tot 8,3 miljoen ton. Dit is volledig te danken aan het, voorzichtige, herstel van de Britse economie.

Hoewel Rotterdam geen ‘roro-imago’ heeft zoals Zeebrugge, Dover, Kiel of Travemünde, draait het in volume wel mee in de Noordwest-Europese top-drie. Deze positie is in de afgelopen zes maanden tenminste gehandhaafd. De integratie van DFDS Torline, terminal Maasvlakte, en Norfolk Line, terminal Vlaardingen, had een positief effect op de overslag. In de Brittaniëhaven, thuishaven van Cobelfret en Rotterdam Car Terminal, hebben problemen met de Calandbrug de groei gedrukt. Een aantal afvaarten werd omgelegd naar andere havens. Daarnaast herstelt de overslag van auto’s maar moeizaam van de economische crisis.

Het in dienst stellen van de grootste Ropax-schepen ter wereld door Stena Line in mei, kwam te laat om invloed te hebben op de halfjaarcijfers. Recent heeft Stena ook aangekondigd modernere en iets grotere vrachtferries in te zetten tussen Rotterdam en Harwich. De roro-aanvoer van papier uit Zweden bleef stabiel.

Bron: Port of Rotterdam, 04-08-2010;