Scheepswrak blijkt lading van ruim 14 miljard euro te hebben

Op 8 juni 1708 zonk het Spaanse galjoen San José voor de kust van Colombia in een gevecht met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 2015 is het wrak pas teruggevonden volgeladen met goud, zilver en edelstenen. Dinsdag is de waarde van de lading bekendgemaakt: ruim 14 miljard euro, volgens de huidige maatstaven. 

San José was onderdeel van de Zilvervloot. Schepen van die vloot vervoerden kostbaarheden vanuit de Spaanse koloniën in Amerika naar Spanje.

Toen het schip net weer aan de terugreis was begonnen naar Spanje kwam het in een gevecht met de Britten terecht. Door een explosie is de San José gezonken. Er waren 600 bemanningsleden aan boord waarvan maar een klein aantal het overleefd heeft. De lading is met het schip naar beneden gegaan naar de bodem van de zee op ruim 600 meter diepte.

Het wrak werd gevonden tijdens de zoektocht naar wrakstukken van de vlucht Air France 447, die in 2009 voor de kust van Brazilië  was neergestort. Het schip is onder anderen geïdentificeerd door de foto’s die gemaakt waren van de kanonnen die gegraveerd waren met dolfijnen. Waar het wrak precies ligt wordt nog altijd geheim gehouden.

Sinds de vondst strijden meerdere landen en bedrijven over het eigendomsrecht. Ook de UNESCO heeft zich in deze kwestie gemengd en aantal weken geleden. De organisatie riep Colombia op om het wrak niet commercieel te exploiteren.