SMART-wedstrijden amfibievoertuigen bij NHL Hogeschool

Op woensdag 27 juni strijden studententeams tijdens de SMART-wedstrijden met amfibievoertuigen om de eerste plaats op de grote vijver bij NHL Hogeschool. Studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Informatica, Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek en Werktuigbouwkunde hebben snelle amfibievoertuigen ontworpen en gebouwd die op land rijden en varen op het water. Tijdens de wedstrijd moeten de voertuigen een aantal hindernissen op land en water nemen. Als slotstuk volgt een massarace.

De NHL heeft een groot aantal projecten in haar onderwijs waarin studenten uit verschillende studierichtingen in teams moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Dit Inter-Disciplinair Project (IDP) van de technische opleidingen is al jaren een begrip onder de Engineering- studenten van de NHL. Afdelingshoofd Engineering Angela Schat: “Wij vinden interdisciplinaire samenwerking erg belangrijk, hierdoor ontstaan de meest creatieve technische oplossingen. De studenten leren veel van elkaar en leren professioneel samenwerken.”

Zowel op het land als op het water moeten de amfibievoertuigen een aantal hindernissen nemen. Op het water moeten de voertuigen een ring steken. Op het land moeten de voertuigen hun weg vinden in een doolhof, over een wip rijden, een ravijn oversteken via een liftinstallatie en door een grindbak rijden. “Alle voertuigen zijn gemaakt aan de hand van de hindernissen. De studenten mochten zelf de specificaties van het voertuig bepalen, zoals de maten, het gewicht of de grootte van de wielen. Dat leverde diverse oplossingen en voertuigen op,” vertelt docent Ruud van Duivenbode.

De voertuigen zijn computergestuurd door middel van digitale tablets die gebruik maken van internet en het besturingssysteem Android. Informaticastudenten hebben software ontwikkeld waarmee ze het voertuig kunnen besturen. Het tablet beschikt intern over allerlei sensoren en functioneert als stuurwiel en dashboard tegelijk. Iedereen die in bezit is van een tablet of smartphone (met Android) kan een ‘app’ downloaden waarmee de wedstrijd te volgen is.

De Elektrotechniekstudenten houden zich onder andere bezig met de sensoren en de elektrische aandrijving voor de besturing. De Werktuigbouwers hebben een hightech en ultralichte liftinstallatie ontworpen die, zodra het voertuig oprijdt, automatisch wordt gestart. De studenten Maritieme Techniek werkten aan de stabiliteits- en voortstuwingsberekeningen.

De wedstrijden beginnen woensdag om 11.00 uur, verwachte eindtijd is tussen 13.00 en 14.00 uur. Voor de wedstrijden beginnen, worden alle amfibievoertuigen vanaf 10.00 uur opgesteld voor een jury die de vormgeving en uitstraling beoordeelt.

Meer… NHL