Tewaterlating van Alyarmouk bij Royal IHC.

Snijkopzuiger ‘Alyarmouk’ te water gelaten bij Royal IHC

Op woensdag 16 december is de snijkopzuiger ‘Alyarmouk’ van Arab Potash Company (APC) succesvol te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in Krimpen a/d IJssel. Het op maat gemaakte schip is een 3.557 kW CSD en een doorontwikkelde kopie van het baggerschip ‘Jarash’, dat IHC in 2018 aan APC heeft geleverd. APC gaat het nieuwe schip gebruiken op hun locatie in Jordanië, waar het onder zware omstandigheden gekristalliseerd zout gaat snijden en verwijderen.

Tewaterlating van Alyarmouk bij Royal IHC.
Tewaterlating van Alyarmouk bij Royal IHC.
Tewaterlating van CSD ‘Alyarmouk’ van APC bij Royal IHC.

Alyarmouk is de laatste van 3 contracten die eerder dit jaar tussen APC en IHC zijn getekend. De eerste was voor een IHC Beaver 65, een demonteerbare CSD van 2.819 kW die is aangepast om efficiënt te werken in de Dode Zee. Het tweede contract betrof een 3-jarige onderhoudsovereenkomst voor de IHC-baggerschepen Jarash en Mutah, met als doel een afgesproken uptime te bereiken en te behouden.

“We zijn verheugd dat we de volgende fase hebben bereikt in het voltooien van deze zogeheten ‘salt mushroom dredger’ voor APC,” zegt Gerben Eggink, CEO van IHC. “Het is een belangrijke mijlpaal die de sterke en succesvolle relatie tussen onze twee bedrijven bevestigt, en we hopen deze samenwerking in de toekomst voort te zetten. Ik wens de Alyarmouk en
allen die op het schip gaan varen een veilige en behouden vaart.”

Maen Nsour, CEO APC: “We zijn er trots op om onze relatie met IHC voort te zetten, en schepen zoals de Alyarmouk zijn essentieel voor onze voortdurende groeistrategie. Het schip gaat onder uitdagende omstandigheden werken, maar we hebben het volste vertrouwen in IHC als partner en in de betrouwbaarheid van hun technologie.”

Na de tewaterlating wordt de Alyarmouk in bedrijf gesteld en getest. Na afloop wordt het schip uit het water getild, gedemonteerd en naar Jordanië vervoerd. Wanneer de onderdelen in Jordanië aankomen, wordt de het schip weer in elkaar gezet en klaar gemaakt om de eerste opdracht uit te voeren, ondersteund door het lokale IHC Jordan-kantoor.