Spoorbouwer laat watersporters in de kou staan: vaarweg Delft 55 maanden gestremd

Tijdens een emotionele bijeenkomst op maandag 27 september, werd aan een 20-tal booteigenaren en vertegenwoordigers van watersportverenigingen door de bouwer van de spoortunnel in Delft gemeld dat de vaarweg vanuit het Westland en Midden-Delfland naar het Rijn-Schiekanaal vanaf januari 2011 voor 34 maanden gestremd gaat zijn door de bouw van de tunnel en aansluitend nog maximaal 21 maanden voor de bouw van een tijdelijke trambrug. Dat wil zeggen: geen scheepvaartverkeer tot het vaarseizoen van 2016.

Een van de eisen gesteld door de bouwer Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft (OBS) aan de aannemer was dat de vaarroute vanaf het Westland en Midden-Delfland via de Buitenwatersloot naar het Rijn-Schiekanaal en daarmee de verbinding van dit gebied met Rotterdam, Den Haag, Leiden en verder maar 6 maanden gestremd mag zijn. Ada Haasnoot, van de aannemerscombinatie, maakte duidelijk dat dit door een combinatie van onverwachte zaken veel langer gaat duren: 34 maanden. Dit heeft te maken met de eisen gesteld aan de constructie van de tunnel, obstakels in de ondergrond en voornamelijk door een stoorlaag in het diepe grondwater. Zaken die men bij het sluiten van het contract niet kon voorzien. De afsluiting gaat daarom duren van januari 2011 tot en met het najaar van 2013.
Daarnaast dient nabij de Zuidkolk een constructiebrug gemaakt te worden waarmee de tram de bocht naar Tanthof kan blijven maken als de Irenetunnel gesloopt is. Hierdoor zal de vaarweg op deze hoogte nog eens maximaal 21 maanden worden gestremd. De aannemer zoekt nog naar oplossingen om deze tijd te bekorten.
De aanwezigen reageerden emotioneel. Een bewoner van de Buitenwatersloot die sinds kort een bootje in de gracht had en daarmee dus jaren niet kan varen, vroeg: “Hoe worden mensen zoals ik gecompenseerd?”. Het antwoord van de aannemer en OBS was kort, krachtig en teleurstellend: “Niet”. De watersportverenigingen zijn duidelijk teleurgesteld. Adriaan Kornet van de Delftse Watersportvereniging citeert een eerder schrijven waarin stond “in geen geval zullen de werkzaamheden aan de spoorzone leiden tot jarenlange afsluiting van de vaarweg”. Dat blijkt nu dus wel zo te zijn. Dat kan toch zomaar niet?
Niet alleen particulieren zijn de klos, ook de beroepsvaart. Een ondernemer die met zijn boot groepen vervoert door het gebied is gedupeerd zegt: “In mei moet ik een bruidspaar van Hodenpijl nabij Den Hoorn naar Delft varen, dat kan nu niet. Dit gaat mij veel geld kosten.”
Waterbouwkundige en algemeen bestuurslid van Delfland Guido van der Wedden, die in het verleden vaker voor de belangen van watersporters opkwam, vroeg naar alternatieven:
Waarom wordt gekozen voor een extra stremming van de vaarweg en niet voor het tijdelijk vervangen van tram 1 door bussen? De aannemer: “Er is door het stadsgewest Haaglanden voor gekozen om dit niet te doen”.
Kan binnen het project een alternatieve route geschikt worden gemaakt zodat schepen vanuit het Westland en Midden-Delfland kunnen omvaren? Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan de route via de Kerstanjewetering of de Lookwatering. De route via de Kerstanjewetering is voor schepen tot 1 meter 61 doorvaarthoogte geschikt, maar bevat 3 gevaarlijke bochten, is op sommige plaatsen ondiep en kost 2,5 uur omvaren. Hier zou door de vaarwegbeheerder het een en ander aan gedaan moeten worden. De route via de Lookwatering is veel korter, wel smaller, maar bevat geen gevaarlijke bochten. Wel zouden hier 4 te lage bruggen verhoogd moeten worden.
OBS gaf aan dat hiervoor geen budget in het project is meegenomen. Wel zal OBS er bij de vaarwegbeheerder op aandringen de route via de Kerstanjewetering veiliger te maken.
Een andere bootbezitter vindt het “te belachelijk voor woorden dat de stremming in plaats van een half jaar nu enkele jaren gaat duren. Waarom is geen pot gemaakt om de watersporters te compenseren?” en “u komt hier alleen maar vertellen dat de vaarweg gestremd wordt, er wordt niet naar ons geluisterd en totaal geen rekening gehouden met de belangen van de watersporters”. Helaas is hier volgens OBS niets aan te doen. Er is een afweging gemaakt van maatschappelijke belangen en de belangen van de watersporters wegen niet op tegen de andere belangen. Al met al een zeer onbevredigende avond.

Bron: spoorzonedelft.nl, 28-09-2010;