Start bouw overdekte terminal

Rotterdam – De directie van het Zweedse staalconcern SSAB Tunplatt heeft vanmorgen persoonlijk het startsein gegeven voor de bouw van de overdekte haventerminal in Rotterdam. SSAB wordt de voornaamste klant van de terminal van stuwador Gevelco. Het is de eerste overdekte terminal in de Rotterdamse haven.


Gevelco-eigenaar F. van de Gevel heeft al een aantal jaren geijverd voor zijn ‘all weatherterminal’. Hij heeft SSAB weten te overtuigen van de voordelen van Rotterdam. Het Zweedse staalbedrijf heeft twee aanbiedingen uit de haven van Antwerpen, marktleider op het gebied van de overslag van ijzer en staal, afgeslagen. De goede infrastructuur voor de nieuwe terminal en het distributienetwerk van Rotterdam zijn de doorslaggevende factoren geweest bij de keuze van SSAB.


Gevelco en SSAB verwachten op de nieuwe terminal, die wordt gebouwd aan de Thamesweg bij de Brittanniëhaven in het Botlekgebied, na de aanloopfase minimaal vijfhonderdduizend ton staal per jaar over te slaan. Op dit moment wordt in de Rotterdamse haven ongeveer 350.000 ton aan hoogwaardige staalproducten behandeld, naast ongeveer 2,5 miljoen ton aan ruw ijzer, plaat en pijpen.

Bron: Rotterdams Dagblad, 21-05-2003;