Foto, Stena Line.

Stena Line roept op tot diversiteit in een sector die zwaar getroffen is door Brexit en de pandemie

Eerste vrouwelijke kapitein benoemd bij Stena Line

Foto, Stena Line.

De scheepvaartsector is, net als veel andere delen van de economie, niet immuun geweest voor de gevolgen van de Brexit en Covid-pandemie. Deze combinatie heeft geleid tot een substantieel tekort aan mensen die nodig zijn om vacante functies te vervullen. Stena Line is van mening dat als de scheepvaartsector de banencrisis wil oplossen, er een eenvoudige oplossing is; het moet dringend meer vrouwen gaan aanmoedigen om te werken aan een carrière op zee, ook voor functies die nog steeds vaak als ‘typisch mannenwerk’ worden beschouwd.

Foto, Stena Line.
Foto, Stena Line.

Met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten binnen de scheepvaart is er momenteel een hevige concurrentie om talentvolle mensen binnen te halen. Daarom is het nu meer dan ooit van belang dat bedrijven -zoals Stena Line- jonge zeevarenden een aantrekkelijke plek bieden om te werken en een succesvolle carrière te ontwikkelen. Om hierin te slagen hoopt de Zweedse ferrymaatschappij voort te bouwen op haar bestaande diversiteitsbeleid om meer vrouwen te werven en/of te promoveren naar hogere functies. Stena Line heeft zich als doel gesteld om 30% vrouwelijke managers aan te stellen tegen het eind van 2022, in een sector waar slechts 2 procent van de 1,2 miljoen zeevarenden vrouw is.

Stena Line is dan ook trots om aan te kondigen dat het bedrijf dit jaar zijn eerste vrouwelijke kapitein heeft benoemd. De 33-jarige Lynette Bryson werd master op de Stena Adventurer op de Ierse Zee, waar ze ook een volledig vrouwelijk team van officieren heeft.

Margaret Jensen Dickson, Group Head of People bij Stena Line, zegt (na haar optreden op de Women in Maritime Summit, tijdens de London International Shipping Week): “De scheepvaartsector verkeert in een banencrisis en er is een tekort aan mensen in elk deel van de industrie. Het maakt niet uit of het probleem wordt veroorzaakt door de Brexit of door de pandemie, er is een eenvoudige oplossing en dat is om meer vrouwen aan te moedigen om in de scheepvaart te gaan werken. Sommige banen aan boord kunnen niet langer worden gezien als een typisch mannelijk domein. Met de benoeming van Lynette Bryson als onze eerste vrouwelijke kapitein laten we zien dat vrouwen op deze positie een serieuze optie is “.

Kapitein Lynette Bryson, Master van de Stena Avonturier, zegt: “Ik ben ongelooflijk trots om als Master op de Stena Adventurer te varen en als de eerste vrouwelijke Master bij het bedrijf. Dit was niet gelukt zonder de steun van mijn collega’s bij Stena Line. Als jonge vrouw droomde ik altijd van een carrière op zee en had nooit gedacht dat ik ooit kapitein kon worden. Ik hoop dat mijn positie meer jonge vrouwen kan aanmoedigen om mijn pad te volgen en een succesvolle maritieme carrière te hebben.”