Sterrenregen voor Havenbedrijf

 

Foto: Hamis Nieuwe Havenkaart

Vandaag 19 oktober waardeert het Duitse instituut TüVIT de nieuwe software die het Havenbedrijf heeft ontwikkeld voor de verkeersbegeleiding officieel met vijf sterren. Slechts vijf procent van alle door dit gerenommeerde instituut getoetste en gecertificeerde software krijgt deze maximale score. Het Havenbedrijf is erg blij met dit resultaat want het toont dat het opgeleverde informatiesysteem kwalitatief goed in elkaar steekt en daardoor softwaretechnisch goed onderhoudbaar en aanpasbaar is.

Onder de naam HaMIS (Havenmeester Management Informatie Systeem) werkt het Havenbedrijf aan een nieuw informatiesysteem voor de begeleiding van het scheepvaartverkeer. Begin dit jaar is de nieuwe ‘havenkaart’ opgeleverd met daarop een ‘live’ overzicht van alle schepen in het gehele havengebied van de Van Brienenoordbrug tot 57 kilometer voor de kust. Inmiddels is ter ondersteuning van de inspectie van gevaarlijke stoffen – zowel administratief als grafisch – waarneembaar waar schepen met gevaarlijke lading zich bevinden en welke gevaarlijke stoffen ze aan boord hebben. Ook is software opgeleverd voor het feitelijk uitvoeren van inspecties in de haven. Op dit moment werkt het Havenbedrijf aan nieuwe software op het gebied van verkeersbegeleiding en -planning.

Het informatiesysteem wordt stapsgewijs gebouwd. Elk van deze stappen wordt ontwikkeld volgens de ‘Agile Scrum methode’, waarbij telkens in korte cycli van drie weken, werkende software wordt opgeleverd aan de gebruiker. Dit biedt het project de kans om voortschrijdend inzicht in de ontwikkeling te gebruiken en zo een nog beter softwareproduct op te leveren.

TüVIT
TÜV Informationstechnik GmbH is een Duitse dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechniek, onder andere toonaangevend in het certificeren van producten (enigszins te vergelijken met het Nederlandse TNO)

Meer… Port of Rotterdam