Stoere start Vuurschepenrace 2011

Het werd dinsdagavond 31 mei een stoere start van de 110-mijl lange Vuurschepenrace. Er stonden voor de Haagse kust korte, hoge golven met een aanlandige bries van ongeveer windkracht vijf. Wethouder Karsten Klein loste rond 19.00 uur het startschot voor de eerste groep (van de twee), waarmee tevens de Delta Lloyd North Sea Regatta 2011 officieel begon. In totaal gleden 64 jachten, zestien meer dan in 2010, over de lijn op weg naar Harwich.

Het was de hele middag een drukte in de Scheveningse haven, waar de deelnemers de laatste voorbereidingen troffen. De Swan 45 Checkmate van familie De Ridder verliet als laatste de havenhoofden en ligt momenteel vooraan. Alle teams zijn dankzij tracing & tracking live te volgen via www.dlnsr.nl. De Checkmate heeft de gloednieuwe Dehler 41 Justice 4 Miles van topadvocaat Geert-Jan Knoops in haar kielzog. Aan boord zit een mix van amateurs, mariniers en profs. Onder hen ook Peter van Niekerk (Alphen a/d Rijn), die momenteel actief is in het professionele TP52- en Wally-circuit. Voorheen zeilde oud-olympiër Van Niekerk de Volvo Ocean Race en de America’s Cup. Het is de bedoeling dat het team zoveel mogelijk geld ophaalt per afgelegde mijl. Dat geld gaat naar projecten ter bescherming van de mensenrechten.
Van Niekerk belde op zijn beurt weer Frits Koek, die als meteoroloog voor de Nederlandse Team BrunelSunergy en ABN AMRO in de Volvo Ocean Race werkte. ‘Ja, het is hartstikke leuk om hem erbij te hebben”, aldus Van Niekerk. Over de Miles 4 Justice zegt hij: ‘Het is een nieuwe boot. Dat wordt leren. Volgens de rating moet ie erg hard kunnen.” Voor iemand die al de wereld rond zeilde, moet de Noordzee oversteken een makkie zijn. Van Niekerk reageert lachend: ‘Op een gegeven moment gaat de zon weer op en dan zijn we er hopelijk bijna. De competitie met zoveel boten is leuk. Ik zie veel oude bekenden van tien jaar geleden, want zo lang heb ik niet deelgenomen. Ik wilde er echt bij zijn en heb er zin in.”

Het weerbeeld
Voor Frits Koek is het de eerste keer dat hij als meteoroloog bij de Vuurschepenrace betrokken is. Het is zijn taak om het team te adviseren over de route, gebaseerd op de meteo. ‘Afgelopen dagen was het een beetje onduidelijk wat het weer zou gaan doen. Gisteren was een prachtige dag en vanochtend regenachtig met wind. Het blijft vanavond in ieder geval doorwaaien tot ongeveer halverwege de route. Met zo’n 10 tot 15 knopen uit het noordnoordwest. Langzamerhand draait de wind langzaam naar het westen. Tegen de tijd dat ze aan de overkant zijn, komt ie uit die hoek en met minder dan tien knopen. Het laatste stukje moeten ze net buiten de vaargeul blijven zeilen, dus daar zijn niet veel mogelijkheden om te kruisen. De wind is dan nog verder door naar het zuidwesten, mogelijk zelfs zuid en nog verder afgenomen tot ongeveer vijf knopen. Dat laatste stuk is dus best spannend. Het wordt een goede race voor de lichte boten.” Met de voorspelde windrichtingen wordt het een race van veel aan-de-windse rakken. Iets waar niet veel zeilers vanmiddag naar uitkeken, want dat betekent ‘hakken’ op de golven.

‘Anker ligt klaar’
De Rosetta from the Rocks doet dit keer met een bijzondere bemanning mee. Schipper/eigenaar Radboud Crul: ‘De wedstrijdleider van de NSR, Peter Aanink, en zijn vrouw en twee zonen doen mee.” Voor Crul wordt het zijn 24ste editie, dus van weersvoorspellingen ligt hij niet wakker: ‘Het anker ligt al klaar. Het is ons streven om voor de nacht langs het eerste merkteken, de Yellow Black Yellow, te zijn. Dan krijgen we ongeveer een winddraaiing en als die afneemt, spoel je door de stroming aan de zuidzijde van de tonnen. Je moet altijd proberen om er bovenstrooms langs te varen. Dat zijn cruciale momenten in de race.”

Uitvallers
De eerste uitvallers waren direct al een feit. De winnaar in de IRC 2 van 2010, de Panther, werd de dupe van een aanvaring en keerde om. Eigenaar Yvonne Beusker teleurgesteld: ‘Wij lagen vrij voor, maar de Pinta-M had het volgens mij niet zo onder controle. In plaats van af te sturen, zijn ze bij ons vol achterin gevaren. De boel is nu ontwricht, dus morgen gaan we de werkelijke schade bepalen. Hopelijk zijn we op tijd klaar voor de inshores. Dit is echt balen.” De E-mission van schipper Erik van Vuuren keerde huiswaarts met een kapotte roerkoning. Inmiddels liggen ook de Tuned en Meka II vanwege nog onbekende redenen weer afgemeerd in de haven.

Buiten de 64 deelnemende jachten is er nog een duo aan het racen, alleen buiten mededinging. Solozeiler Lucas Schröder bracht zijn Proto Mini 6,50 naar Schevening, waarmee hij in september aan de Transat 6,50 van La Rochelle naar Bahia meedoet. Zijn extreme racemachine voldoet echter niet aan de veiligheidsvoorschriften voor de Vuurschepenrace. Het racecomité kan daarop geen uitzonderingen maken en dus besloot Schröder buiten mededinging alsnog mee te doen. Samen met sportjournalist Toine Heijmans.

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta
Dinsdag 31 mei klonk het startsein voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Deze offshore van 110 mijl vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2011. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 3 juni de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 10 t/m 13 juni 2011 zeilen ruim 500 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten.
Voor meer informatie, surf naar www.dlnsr.nl.

Bron: Delta Lloyd North Sea Regatta, 01-06-2011;