Stookolie opruimen in Rotterdam gaat nog maanden duren

Het opruimen van de gelekte zware stookolie op 23 juni gaat nog enkele maanden duren. Dat meldt het Havenbedrijf Rotterdam vandaag over de ernstige waterverontreiniging. Een olietanker van Odfjell de ‘Bow Jubail’ heeft 220 ton stookolie gelekt doordat het schip een steiger heeft geraakt in de 3de Petroleumhaven. Het schoonmaakwerk vordert gestaag, er wordt nog steeds 24 per dag schoongemaakt door HEBO en onderaannemers om de haven zo snel mogelijk olievrij te maken. 

Alleen de Geulhaven en de zuidtak van de 3de Petroluemhaven zijn nog gestremd. Scheepvaartverkeer is hier alleen gecontroleerd mogelijk in overleg met de havenmeester.

Schepen worden schoongemaakt in de wasstraat
Inmiddels moeten nog 5 van de ongeveer 20 vervuilde zeeschepen en 20 van de ruim 80 vervuilde binnenvaartschepen worden schoongemaakt in de daarvoor ingerichte wasstraten. Ook is gestart met de schoonmaak van steigers, glooiingen, oevers en overige haveninfrastructuur.

Oplossingen gevonden voor werkzaamheden op terminals 
De continuïteit van de normale werkzaamheden op de door de verontreiniging geraakte terminals staat niet langer onder druk. Havenbedrijf Rotterdam en de betrokken bedrijven hebben maatregelen genomen voor de aan- en afvoer van goederen.

Om vragen en verzoeken over met name de (planning van) schoonmaakoperaties zo vlot en goed mogelijk af te handelen, is er door het Havenbedrijf een centraal informatienummer en mailadres ingesteld. Deze zijn alleen bedoeld voor betrokken organisaties, bedrijven, rederijen en andere transporteurs. Dit nummer blijft nog een aantal dagen geopend.

Centraal informatienummer en mailadres: 010-252 2112 [email protected]