Tall Ship ‘Christian Radich’ krijgt opknapbeurt in 5 weken bij Damen Shiprepair Harlingen

Na vijf weken aan reparaties en onderhoud is het Tall Ship ‘Christian Radich’ vertrokken bij Damen Shiprepair Harlingen. De Noorse driemaster van 63 meter lang wordt gebruikt als opleidingsschip en voor cruises en wedstrijden met gasten.

Tall Ship ‘Christian Radich’ bij Damen Shiprepair Harlingen. Foto, Damen.

Het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden de installatie van een nieuwe kombuis, een commerciële faciliteit die de 80-koppige bemanning en gasten kan voeden. Verder is het schip schoongemaakt aan de buitenkant, het roerwerk en de as zijn nagekeken en onderhouden en een gedeelte van het roer is vervangen. De bovenkant van de zoetwatertank is vernieuwd en heeft een nieuwe coating gekregen. Het houten dek boven de zoetwatertank moest daardoor ook vernieuwd worden.

Anders te werk dan op een modern schip
Het werken aan een klassiek zeilschip (de Christian Radich is in 1937 opgeleverd) is heel anders dan aan een modern motorschip. Door de masten en de tuigage is al het kraanwerk veel ingewikkelder en de vaste ballast in het schip maken de inspecties moeilijk. Daarnaast vereist al het traditionele houtwerk aan boord van het schip een zorgvuldige behandeling door een hoog niveau aan vakmanschap. Dat is heel anders werken dan met de commerciële lambrisering en vloeren van tegenwoordig. En al het staalwerk brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee.

“Het was goed om de Christian Radich weer te verwelkomen na haar laatste bezoek in 2015”, aldus Frank Seinen, directeur van Damen Shiprepair Harlingen. “Niet alleen hebben we een goede relatie met het schip, maar ook met de bemanning. Tijdens eerdere bezoeken aan Harlingen heeft de Christian Radich Foundation een goede relatie gevormd met onze plaatselijke maritieme academie waardoor de bemanning er comfortabel kan blijven terwijl het werk gewoon doorgaat. Het was weer een genoegen om te worden belast met de werkzaamheden aan boord van zo’n mooi en gevoelig schip. ”