Team Boskalis begint op volle sterkte aan WK F18

Foto: Sander van der Borch

Het viertallige Team Boskalis start zaterdag 8 september op volle sterkte in de wereldkampioenschappen Formule 18 in Long Beach, Verenigde Staten. Voor deze internationale krachtmeting bundelt het voormalige succesduo Gunnar Larsen en Gerhard van Geest weer eens de krachten. Zij en de overige teams (Jorden Veenman/Frank de Waard, Froukje Feenstra/Mischa de Munck en Jolbert van Dijk/Niels Kleijweg) kunnen zich van 8 tot en met 15 september meten met de absolute wereldtop.

Ruim 120 deelnemers uit zestien landen staan ingeschreven voor de WK F18, die voor de eerste keer in de Verenigde Staten plaatsvinden. Volgens teamcaptain Gunnar Larsen staan alle vier de teams van Team Boskalis er goed voor. Larsen: ‘We hebben een gezonde spanning voor deze wedstrijdserie. Iedereen is relaxt en we hebben de voorgaande dagen goed getraind. Afgelopen weekend hebben alle teams meegedaan aan de Labourday Regatta en konden we ons alvast meten met vijftig andere concurrenten. Van Team Boskalis kwamen Jorden en Frank het beste uit de verf, ze werden derde overall.”

Goede snelheid
Alle vier de teams hebben een goede snelheid en zijn blij met de setup van hun boten. Ze zijn volgens Larsen zelfverzekerd om de strijd aan te gaan. Larsen: ‘Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. We denken dat er twee boten in de top vijftien gaan eindigen en twee in de top veertig. Als dat lukt, mogen we uiterst tevreden zijn.” Dit voorjaar lieten de Boskalis-zeilers al zien dat ze internationaal er goed bij zitten. Veenman en De Waard werden derde bij de Delta Lloyd North Sea Regatta en eveneens derde bij de WK Nacra Infusion. Larsen won met gelegenheidsbemanning Lamberto Cesari de North Sea Regatta en met vaste bemanning Sam Frank de WK Nacra Infusion.

Leergierig
Het jonge duo Jolbert van Dijk en Niels Kleijweg zeilt sinds dit voorjaar met elkaar. Volgens Larsen maken ze grote stappen: ‘Ze zijn natuurlijk nog lerende, maar ze zuigen alle informatie op die we met elkaar delen en ze leren snel. Niels was wel goed bekend met catamaranzeilen, maar Jolbert stapte dit voorjaar voor het eerst op een multihull. Hij heeft veel ervaring in open eenheidsklassen en behaalde daarin goede resultaten. Als zij de goldfleet kunnen halen bij deze wereldkampioenschappen, is dat al een prestatie waarop we trots mogen zijn.”

Het hele Team Boskalis heeft de hele zomer doorgetraind en veel lokale wedstrijden gevaren. Ook in Long Beach hebben ze een aantal trainingsdagen erop zitten. Teamcaptain Larsen: ‘De aanloop is ideaal en het gevoel op alle vier de boten is goed. We focussen ons niet zozeer op het eindresultaat, maar op de progressie. We gaan het dag voor dag, wedstrijd voor wedstrijd en boot voor boot zien.”

Nieuwe partner
Larsen vaart sinds kort met Gerhard van Geest als vast bemanningslid. Zijn vaste partner tot nog toe, Sam Frank, heeft een baan in Hong Kong en nam in juni op een mooie manier afscheid van Team Boskalis met de wereldtitel Nacra Infusion. Larsen: ‘Gerhard en ik hebben van 1993 tot 2001 intensief met elkaar gevaren, we weten heel goed wat we aan elkaar hebben. We hebben dit jaar nog niet samen in de boot gezeten, maar ik verwacht dat we meteen weer op elkaar zijn ingespeeld.”

De omstandigheden in Long Beach zijn fantastisch voor de multihulls. Larsen: ‘Het is hier dertig graden, de wind is elke dag van 11.00 uur tot 17.00 uur tussen de 10 en 20 knopen. Mooier kun je het niet hebben. We gaan ervoor.”

Meer…Team Boskalis