Toekomst voor fruitoverslag in Rotterdamse haven

De Rotterdamse fruitoverslag krijgt een plaats op de zuidoever van het havengebied. Hiertoe heeft het Havenbedrijf Rotterdam begin deze week een intentieverklaring getekend met de overslagbedrijven Seabrex en Kloosterboer. De overeenkomst is een basis voor de continuïteit van het fruitcluster qua investeringen, logistieke innovatie en langer lopende commerciële contracten. Het Havenbedrijf hoopt binnen een jaar met de bedrijven overeenstemming te bereiken over een nieuwe locatie. De daadwerkelijke verhuizing wordt over een aantal jaren voorzien.

Hierop vooruitlopend hebben de stuwadoors hun krachten al gebundeld. Kloosterboer nam deze week een belang van 50% in Seabrex. De bedrijven worden de spil van een nieuw ‘Fruitport’, aangevuld door allerlei gerelateerde bedrijvigheid.

Momenteel is de fruitoverslag geconcentreerd in ‘Fruitport’ in het Merwehavengebied op de noordoever. Er wordt daar jaarlijks een miljoen ton fruit overgeslagen. Rotterdam is samen met Antwerpen de belangrijkste Noord-Europese fruithaven. De haven wil de huidige positie behouden en waar mogelijk uitbreiden.

Steeds meer vruchten worden aangevoerd in containers, maar het gebied is hier maar beperkt geschikt voor. Aanpassing vereist forse investeringen en daarmee continuïteit. Die kan het Merwehavengebied niet bieden omdat het stedelijk wordt herontwikkeld. Verhuizing van het cluster is daarom wenselijk

Op een nieuwe locatie op de zuidoever is meer containerafhandeling mogelijk, kan de ruimte intensiever benut worden en is meer gelegenheid voor dóórtransport met kustvaarders (‘shortsea’), binnenvaart en spoor. Dit versterkt de concurrentiekracht van het cluster en vergroot de transportefficiëntie. Het aantal vrachtwagenkilometers loopt sowieso flink terug door de kleinere afstand naar de belangrijkste bestemming; het fruit en groente distributiecentrum ‘Fresh World Barendrecht’.

Bron: Port of Rotterdam, 02-02-2008;