Top 5 gebouwen bezichtigen tijdens de Wereldhavendagen

  • binnenland

Wereldhavendagen2014

De Rotterdamse haven is niet alleen een plaats waar hard wordt gewerkt, maar is ook een speelplaats van architectuur en kunst. De stad Rotterdam stond dit jaar zelfs in de wereldwijde ‘Top 10 places to go’ van de New York Times. Ook de Rotterdamse haven werkt sinds jaren aan het verbeteren van de beeldkwaliteit.

De haven moet een plek zijn waar mensen zich prettig voelen, waar werknemers met plezier naar hun werk gaan en genieten van haar schoonheid. In een Top 5 van gebouwen, die zich onderscheiden door hun bijdrage aan de beeldkwaliteit van de Rotterdamse haven, staan naast de Verkeerscentrale Rotterdam van het Havenbedrijf, de Koffiebranderij Santas, het STC-gebouw Waalhaven, het BP-Hoofdkantoor en de Euromax terminal. Deze laatste vier gebouwen waren eerder winnaar van het ‘Havenbeeld’, een prijs die jaarlijks door het Havenbedrijf wordt uitgereikt aan ondernemingen voor hun bijdrage aan het beeld van de haven.

Onder het thema Kleurrijke Haven worden tijdens de Wereldhavendagen excursies georganiseerd, waarmee de bezoeker kennis kan maken met de kleurrijke schoonheid van de haven en de stad. Hierin zijn de Top 5 gebouwen vanaf het water, spoor of de weg te bewonderen en kan men bij bijzondere gebouwen naar binnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoek aan de Verkeerscentrale Rotterdam in de Botlek of met de ‘Midnight Express’ naar de Euromax terminal? Naast deze excursies is nog veel meer te beleven qua architectuur én kunst.

Laat je rondleiden door ‘De Rotterdam’
De Rotterdam is de nieuwste eyecatcher in de skyline van de stad. Een gebouw waar u niet omheen kunt, en dat de Kop van Zuid onmiskenbaar markeert. Met dit gebouw maakt de havenstad zijn reputatie als ‘City of Architecture’ meer dan waar! Dagelijks zijn rondleidingen in dit fantastische gebouw.

Bezoek het RDM-terrein
Het voormalige terrein van de RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij) – in het Stadshavensgebied – zijn de oude scheepswerven omgetoverd in een campus waar bedrijvigheid en opleidingen hand in hand gaan. Tijdens de excursie naar de RDM maakt u kennis met een rijkdom aan innovatie in een historisch gebouwencomplex. U krijgt dan een rondleiding door het gerestaureerde hoofdkantoor, het monumentale ‘Innovation Dock’ en het dorp Heijplaat.

Kent u de Gecrashte IJscokar?
Dat de Rotterdammer overal bijnamen voor verzint is bekend. De Koopgoot of de Kuip wordt veel gebruikt, maar kent u ook de Gecrashte IJscokar of de Flipspuit? Rotterdammer Herco Kruik verzamelt bijnamen en kan putten uit meer dan 1500 namen voor gebouwen, straten en bruggen. In een wandeling van anderhalf uur vertelt hij u hierover en vult ze aan met talloze wist-u-datjes en anekdotes.

Shakespeare in de Schiehaven
Shakespeare werd dit jaar precies 450 jaar geleden geboren: dat vraagt om een ode. In Intorino’s hedendaagse bewerking van de alom bekende sonnetten, staat nog altijd de liefde centraal, maar deze biedt ook nieuwe inzichten. De Opera van Intorno wordt opgevoerd op de prachtige oude zeesleper ‘Fighter’ in de Schiehaven. Dit schip is het stoerste openluchtpodium van Rotterdam en maakt elke voorstelling tot een unieke belevenis.

100 jaar Stad aan zee!
Ontdek een bijzonder stukje Rotterdam in de hal van het Centraal Station en op het Stationsplein. Met een grote hoorn met zeegeluiden en andere bijzondere kunstobjecten vol vergezichten en verhalen, viert ‘Stad aan Zee’ dat Hoek van Holland dit jaar officieel 100 jaar bij Rotterdam hoort. De objecten geven een voorproefje op de rest van de activiteiten die ‘Stad aan Zee’ organiseert.

Meer… Wereldhavendagen

Related news

List of related news articles