“Training is een onderdeel van je carrière”

Gedurende het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) 2017 op 19 april biedt DNV GL-Maritime speciaal voor de bezoekers een training aan tegen een gereduceerd bedrag. Wij spraken met Mariela Verhaaf-Olieberg, Academy Manager Benelux bij DNV GL-Maritime over deze trainingsmogelijkheid en hoe zij met hun trainingen steeds meer inspelen op risico’s als cyberaanvallen. “Wij willen laten zien dat training een onderdeel van je carrière is” zegt Verhaaf-Olieberg.

Training: Introductie in het Systeem van Maritieme Regelgeving
“Tijdens MOCE geven wij de training ‘Introductie in het Systeem van Maritieme Regelgeving’. Binnen deze training wordt ingegaan op de internationale en regionale verdragen op het gebied van veiligheid en milieu op zee. Daarnaast kijken we naar de laatste ontwikkelingen” vertelt Mariela Verhaaf-Olieberg, Academy Manager Benelux bij DNV GL-Maritime.

Training voor expert èn student
“De training wordt een combinatie, zodat het voor een brede doelgroep interessant is. Zo kan het voor de expert gezien worden als opfriscursus en bieden wij tegelijkertijd een goede basis aan studenten. Dus de training is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast willen we aan de bezoeker laten zien dat trainingen en opleiden een onderdeel is van je carrière en dat wij daarin kunnen helpen.”

Focus op maritiem risicomanagement
Naast bovengenoemde trainingen biedt DNV-GL Maritime nog veel meer trainingen aan binnen de maritieme industrie. “Op dit moment ligt bij ons de focus op maritiem risicomanagement. De vraag naar training op het gebied van maritieme risico is namelijk erg hoog”, vertelt Verhaaf-Olieberg. “De laatste maanden hebben wij het aanbod met betrekking tot risicomanagement geherstructureerd. Voorheen deden wij meer generieke trainingen. Echter merkten wij dat bedrijven meer behoefte hadden om processen, waar zij binnen hun bedrijf mee werken, toe te passen in de trainingen.” Hoe pakt DNV GL dit aan? “We gaan samen met het bedrijf zitten om te zien waar de focus ligt. Eigenlijk maken we binnen de groep medewerkers een soort ‘gap analysis’ en op basis daarvan bouwen we een training op.”

Medewerkers zijn onvoldoende voorbereid op cyberaanvallen
Een risico waar ook steeds meer een beroep op wordt gedaan is IT-systemen. “Met de komst van meer IT-systemen, groeit ook de kwetsbaarheid van de IT-infrastructuur”, gaat Verhaaf-Olieberg verder. “Cyberaanvallen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen, ook in de maritieme industrie. Dit kan een grote impact hebben op alle kritische maritieme infrastructuren en IT-componenten. De meeste bemanning en onshore medewerkers zijn onvoldoende voorbereid op cyberaanvallen. Wij zien dat daar zeker wat meer mee gedaan moet worden.”

Op welke manier speelt DNV GL hierop in?
“Wij hebben een e-learning ontwikkeld om de menselijke factor in cyber security aan te pakken. De cursus zoemt in op bedreigingen en tegenmaatregelen: wat zijn typische cyber-aanvallen en hoe kunnen de medewerkers bijdragen aan de cyber security van het bedrijf? Het is belangrijk dat de medewerkers bewuster worden met betrekking tot cybersecurity.”

Naast bedrijven kunnen ook particulieren een training volgen bij DNV GL. “Stel iemand wil een switch maken naar deze industrie of wil gewoon meer kennis op doen, dan kan dat. Wij hebben ook generieke trainingen, waar je je als individu voor kan inschrijven.”

Meer informatie over de training van DNV GL- Maritime tijdens MOCE2017 vind je op www.MOCE.biz