Tweede Culzean contract voor Heerema Fabrication Group

Heerema Fabrication Group heeft het Engineering, Procurement & Construction contract voor de Culzean jackets voor zowel het centrale processing facilities platform als het utility & living quarter platform gekregen. De klant is Maersk Oil North Sea UK Limited, operator van het Culzean veld in de Noordzee.

Dit contract is het tweede dat HFG heeft geboekt voor het Culzean project. Op 21 oktober 2014 kreeg het bedrijf de Procurement & Construction opdracht voor het Culzean wellhead platform jacket, het wellhead access deck en de access ways. Als onderdeel van het contract worden zes pile sleeve clusters geproduceerd op de yard van Heerema Hartlepool in het Verenigd Koninkrijk, waar de bouw van het wellhead access deck al in volle gang is.

Koos-Jan van Brouwershaven, Chief Executive Officer van HFG: “We zijn zeer verheugd dat we erin zijn geslaagd om dit tweede contract voor het Culzean project te verwerven. Hierdoor kunnen we voortbouwen op de sterke en plezierige relatie die we met Maersk Oil North Sea UK hebben. Het werk aan de jackets in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt naar verwachting 250 banen voor de lokale gemeenschap in Hartlepool, inclusief onze Heerema Hartlepool yard.”

Culzean is een Ultra High Pressure High Temperature ontwikkelingsveld. Het is een van de grootste gasvondsten van de afgelopen jaren in het Britse deel van de Noordzee. De beide jackets worden ongeveer 115 meter hoog en hebben op de bodem een afmeting van 38 x 38 meter. Het jacket voor de centrale processing facilities (CPF) heeft een top van 24 x 30 meter en een gewicht van bijna 8.000 ton. De top van het utility & living quarter (ULQ) jacket is 24 x 24 meter en dit jacket zal 6.800 ton wegen. De constructiewerkzaamheden starten in januari 2016 en de sail away staat gepland in juni 2017.

Het Culzean veld – ontdekt in 2008 – bevindt zich in de Britse sector in het midden van de Noordzee, zo’n 250 kilometer ten oosten van Aberdeen in blok 22/25a. De waterdiepte is circa 88 meter en de bron bevindt zich ongeveer 4.300 meter onder zeeniveau. Het totale Culzean project bestaat uit een wellhead platform, een centraal processing facility platform en een apart utility & living quarter platform met een capaciteit voor ruim 100 mensen. De platforms worden met elkaar verbonden via twee bruggen die ongeveer 100 meter lang zijn. De verwachting is dat het eerste gas in 2019 wordt geproduceerd. Het Culzean project heeft de potentie om in 2020/21 in ongeveer 5% van de Britse vraag naar gas te voorzien.

Meer… Heerema Fabrication Group