Van Voorden Maritime koopt geavanceerd CFD pakket FINE/Marine

  • binnenland

render10

Om een efficiënt voortstuwingssysteem te kunnen ontwerpen, is het noodzakelijk dat de stroming om een schip bekend is. Met de recente aanschaf van het CFD pakket FINE/Marine is Van Voorden Maritime in Zaltbommel, als eerste schroefontwerper ter wereld, in staat om deze stromingen in-house te simuleren.

De aanschaf resulteert in extra kennis en kwaliteit waardoor er beter presterende producten voor de klanten ontworpen kunnen worden.

Customized propeller
De computerkracht is in de laatste paar jaar enorm toegenomen wat het mogelijk maakt om steeds complexere en meer accurate berekeningen in korte tijd te realiseren. Ook de schroefontwerper van tegenwoordig heeft meer mogelijkheden en hulpmiddelen. Waar vroeger alleen gebruik gemaakt kon worden van diagrammen en vergelijkbare schepen, is het nu mogelijk om een schroef tot in detail te ontwerpen voor de condities waarin het schip opereert en hierbij ook te voldoen aan de wensen van de klant.

Een van de belangrijkste invoerdata voor een dergelijke customized schroef is het zogenaamde volgstroomveld of ‘wake field’. In dit wake field wordt de snelheid van het water ter plaatse van de schroef beschreven. De ontwerpsoftware van Van Voorden gebruikt vervolgens deze data om de best presterende schroef te ontwerpen. Hierbij wordt rekening gehouden met efficiëntie maar ook met cavitatiegedrag en afkomende drukpulsen. Deze derde generatie schroeven, die gebaseerd is op een volgstroomveld, wordt ontwikkeld door Van Voorden als de ‘Next Generation Propeller’.

Meest geavanceerde CFD pakket voor de maritieme industrie
Het volgstroomveld kan met behulp van CFD simulaties op ware grootte berekend worden. Andere bronnen om dit veld te verkrijgen, is via modeltesten of via vergelijkbare schepen uit de eigen database, beide brengen echter de nodige onnauwkeurigheden met zich mee. Om een hoge kwaliteit van de producten te waarborgen, heeft Van Voorden besloten om FINE/Marine te kopen, het meest geavanceerde CFD pakket voor de maritieme industrie.

Met de aanschaf is Van Voorden de eerste schroefontwerper ter wereld die dit pakket koopt. Naast het uitvoeren van berekeningen voor de volgstroomvelden zal de software ook gebruikt worden voor het uitrekenen van algemene stroomdetails (ten behoeve van uitlijnen van appendages of het detecteren van loslating) die invloed kunnen hebben op de prestaties van de schroef.

Ongekende mogelijkheden
Naast de eerder beschreven activiteiten wordt de CFD software ook gebruikt voor het ontwikkelen van vierde generatie schroeven (waarbij interactie tussen de schroef en romp wordt meegenomen) en vijfde generatie schroeven (interactie tussen schroef en romp in verschillende condities). Ook gaat CFD gebruikt worden om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld cavitatie en markt-specifieke problemen voor megajachten, visserij en binnenvaart. Deze software maakt dat Van Voorden klaar is voor de toekomst en de nieuwe standaard zet in schroefontwerp.

Meer… Van Voorden 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten