Veel snelgroeiers in ondernemend Nederland

Nederland scoort bovengemiddeld als het gaat om het percentage snelgroeiende bedrijven blijkt uit de ScaleUp Dashboard. Uit het onderzoek komt naar voren dat deze bedrijven 70.000 nieuwe banen hebben gecreëerd gedurende de periode 2011-2014.

Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek van ScaleUp Dashboard van Rotterdam School of Management van de Erasmus University (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), dat vanaf dit jaar jaarlijks zal verschijnen. Uit de ScaleUp Dashboard blijkt dat 5,4 procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 10 medewerkers een snelgroeiend bedrijf is. Hiermee ligt Nederland ruim boven het percentage snelgroeiende bedrijven in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

“Ondanks deze sterke uitgangspositie is het percentage aan snelgroeiende bedrijven in Nederland echter drastisch gedaald. ” vertelt Justin Jansen, professor Corporate Entrepreneurship aan het RSM en leidinggevende van dit onderzoek.

Mede door de economische crisis is het percentage snelgroeiende bedrijven in Nederland in zeven jaar tijd namelijk gehalveerd van 11 procent tot 5,4 procent.

De meeste snelgroeiende bedrijven zijn actief in de groot –en detailhandel en bevinden zich specifiek in de topsectoren Energie en Water. Deze veelal jongere MKB bedrijven hebben vaak een goed product of dienst, blijkt uit de ScaleUp Dashboard. Mis gaat het dikwijls op financieel gebied, leiderschapskwaliteiten, het aantrekken van nieuwe mensen en de toegang tot nieuwe groeimarkten.

Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk om het ecosysteem voor snelgroeiende bedrijven verder te ontwikkelen, zodat de potentie om een snelgroeiend bedrijf te zijn kan worden omgezet naar realiteit.

“Ik zou willen pleiten voor een ambitieus doel om in drie jaar tijd 500 nieuwe snelgroeiende bedrijven in Nederland te realiseren. Dat is 1 procent van alle bedrijven in Nederland met meer dan 10 medewerkers.”, aldus Jansen.

Meer… RSM Erasmus Universiteit