Veerpont Amsterdam klapt voor 3e keer tegen de kade, alle vaarhendels worden vervangen

Dinsdagmiddag rond 17:00 klapte er opnieuw een veerpont, de IJveer 55,  tegen de kade in Amsterdam. Er raakte één passagier gewond die ter plekke door ambulancepersoneel is behandeld. Dit is de derde botsing in twee weken tijd.

Het GVB verklaarde in een persbericht: “We vinden het heel erg dat dit opnieuw heeft plaatsgevonden, voor onze reizigers en natuurlijk ook voor onze schippers. Het is een uitzonderlijke situatie. Uit het eerste onderzoek dat wij direct gedaan hebben, komt naar voren dat er sprake is van een vergelijkbaar technisch defect als afgelopen vrijdag, een defecte vaarhendel.”

Alle vaarhendels worden per direct vervangen 
GVB wacht de onderzoeken niet verder af, maar start per direct met het vervangen van alle vaarhendels van alle veren uit de 50 en 60-serie. Totdat alle vaarhendels vervangen zijn, varen de schippers in een langzamer tempo. Dit betekent dat de overtocht iets langer zal duren. GVB vraagt de reizigers om begrip hiervoor. In de tussentijd varen vanaf woensdag 16 mei, extra GVB-medewerkers mee die de reizigers melden wanneer de pont gaat aanlanden.

Getuigen verklaarde aan AT5 dat het de pont van NDSM naar Centraal Station was en het net leek alsof het vaartuig onbestuurbaar was en niet meer kon draaien. De pont knalde eerst hard tegen de kade en raakte daarna nog een paar keer de wal. Een andere getuige vertelde dat de kapitein hard zijn best deed om de pont onder controle te houden. Op de beelden is te zien hoe de pont na de eerste harde klap nog een aantal keer de wal raakt. http://www.at5.nl/s/Lmw