Veilig en gezond werken in scheepsbouw en -reparatie

Veiligwerken

Stikken in een besloten ruimte, elektrocutie door elektrische apparatuur of in een mangat vallen: op een werf lopen medewerkers allerlei arbeidsrisico’s. De Inspectie SZW is dan ook tevreden dat Scheepswerf Reimerswaal goede maatregelen heeft getroffen om zijn mensen veilig te laten werken. De directie en SHEQ coördinator vertellen hoe ze dit hebben aangepakt en welke voordelen het heeft voor het bedrijf.

“Kijk”, wijst inspecteur Alwin Verdaasdonk, “zo is het prima geregeld.” Het mangat op het dek van de Straitview is keurig afgezet met hekjes. Jessica Bril, SHEQ coördinator van Reimerswaal, reageert: “We gaan binnenkort nog een stap verder door op dit schip roosters over de mangaten te leggen.” Ook de ingang van het drijvende dok is netjes afgezet met een stalen reling, om te voorkomen dat medewerkers te water raken.

Valgevaar is daarmee een van de risico’s die goed onder controle zijn op Scheepswerf Reimerswaal, een middelgroot bedrijf met twee droogdokken en 45 vaste medewerkers. Ook het gereedschap is veilig om mee te werken. Iedere keer als het wordt ingeleverd, wordt het direct nagekeken en waar nodig gerepareerd of gekeurd. In het magazijn ligt alles gesorteerd: vakken vol zuurstofslangen en rekken met harpsluitingen. Voor de medewerkers aan het werk gaan, vinden ze hier zonder zoeken wat ze nodig hebben.

Het gereedschapsmagazijn is onderdeel van de inhaalslag die het bedrijf de laatste jaren heeft gemaakt op het gebied van veiligheid. Bij de inspectie in 2008 werd een karwei stilgelegd omdat er onveilig werd gewerkt met elektrische apparatuur. Technisch directeur Renzo Verras: “Dat heeft ons de ogen geopend. Het was best een lastig traject om je bewust te worden van veiligheid. In het begin zag ik het als verplicht nummer, maar al snel begon ik het nut ervan in te zien.”

Minder facturen
Rudi Pieters, algemeen directeur, vult aan: “Ook was het zaak om de medewerkers mee te krijgen. In toolboxen en individuele gesprekken hebben we hen geïnformeerd wat er veranderde en waarom. Alle werknemers hadden voorheen bijvoorbeeld een eigen gereedschapskist en het was een grote stap om die spullen in te leveren in het magazijn. Maar na een tijdje merkte iedereen dat het prettig is dat het gereedschap altijd goed werkt.” Voor het bedrijf betekent het minder productieverlies als de mensen niet terug hoeven om defecte apparatuur te vervangen. Bovendien ziet Rudi in de boekhouding dat niet iedereen apart reservegereedschap aanschaft. Het aantal facturen is met twee derde afgenomen.

Alwin was blij verrast toen hij recent op inspectie kwam in het kader van het project Scheepsbouw en -reparatie. “Ze hebben het hier ontzettend goed geregeld. Ook zaken waar we eerder geen commentaar op hadden, waren verbeterd. Als eerste scheepswerf had Reimerswaal bijvoorbeeld de machineveiligheid helemaal op orde.”

“Ik heb daarvoor de verbetercheck gedaan op 5xbeter.nl”, vertelt Jessica. “Dat leverde een heel handig lijstje op met verbeterpunten.” Ze wijst de gele afscherming aan van de machine die dikke staalplaten knipt. Daarin kan niemand meer bekneld raken.

Nieuwe klanten
Om veilig te werken in besloten ruimten heeft Reimerswaal een preventiemedewerker aangesteld, die dagelijks meet of in zo’n ruimte kan worden gewerkt. Zes anderen zijn hiervoor ook op cursus geweest. En alle collega’s weten dat ze daar pas aan een klus mogen beginnen als een werkvergunning is afgegeven. Rudi: “Ook weet iedereen dat je in die ruimten veilige spanning moet aanleggen. Vroeger zagen we nog wel eens dat mensen met onveilige spanning werkten. Dan moesten ze uit de ruimte komen en veilige spanning aanleggen. Dat verlies van uren is bij ons verleden tijd.”

Verder zijn medewerkers op cursus geweest om asbest te leren herkennen. “Daarbij hebben we onze vaste onderaannemers betrokken. Sommige van hun mensen zijn met onze collega’s mee op cursus geweest”, aldus Renzo.

Met alle verbeteringen die Reimerswaal heeft doorgevoerd, heeft de werf ook fluitend de audits voor de ISO 9001- en OHSAS 18001-certificering doorstaan. Renzo: “We merken dat onze klanten die certificering erg waarderen. Het is goed voor onze naam dat we onze zaken op orde hebben. Daarmee hebben we onlangs een nieuwe klant binnengehaald. En ook de offshore leert ons nu kennen.”

Meer informatie
Op www.5xbeter.nl staan praktische tips en hulpmiddelen. Zoals verbeterchecks over machineveiligheid, lasrook, oplosmiddelen, fysieke belasting en binnenkort ook over besloten ruimten. 5xBeter is een project van werkgeversorganisaties en vakbonden in de metaal.

Op www.zelfinspectie.nl staan allerlei handige tools om te kijken of u uw arbobeleid op orde heeft. Onder meer zelfinspectietools over gevaarlijke stoffen, transport en logistiek en het voorkomen van ongevallen. Deze hulpmiddelen zijn gemaakt door de Inspectie SZW.