Veka bouwt vijftien Rijnschepen voor Shell

De Nederlandse scheepsbouwer Veka Shipbuilding gaat vijftien LNG-aangedreven Rijnschepen bouwen die voor Shell gaan varen. De nieuwe vloot komt tussen eind volgend jaar en medio 2018 in de vaart. De schepen zullen via de LNG Breakbulkterminal op de Maasvlakte van brandstof worden voorzien.

Het gaat om schepen van 110 meter met zogenoemde dual fuel motoren van Wärtsilä. Deze kunnen draaien op maximaal 98% LNG. Voor de ontsteking is het nodig dat er 2 tot 5% gasolie wordt bijgestookt. De schepen zullen behalve op de Rijn ook worden ingezet het zogenoemde Delta-vervoer, het gebied tussen de grote zeehavens in de Benelux.

Grahaeme Henderson, vice president Shell Shipping & Maritime, spreekt van ‘een grote sprong voorwaarts’. “Door deze vernieuwende schepen te charteren van eigenaren die onze visie delen, stimuleren wij de innovatie in de binnenvaartsector.” Shell is trots op zijn ‘leidende rol in de ontwikkeling van LNG als een schonere scheepvaartbrandstof’.

“De investering onderstreept dat Shell er vertrouwen in heeft dat LNG een groter onderdeel gaat vormen van de wereldwijde brandstofmix in de transportsector”, aldus Dick Benschop, topman van Shell Nederland. “Wij ondersteunen de ontwikkeling van een nieuwe Europese maritieme sector die gebaseerd is op LNG voor binnenvaart- en kustschepen.”