Verkoop Kotug Smit Towage aan Boluda is rond

Boskalis en mede-aandeelhouder Kotug International hebben de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda Group (Boluda) voltooid. Met de overname voegt Boluda Towage 67 sleepboten aan zijn vloot toe, waardoor de aanwezigheid in belangrijke Europese havens zoals Rotterdam, Terneuzen en Vlissingen (Nederland) toeneemt; Liverpool, London Gateway en Southampton (Verenigd Koninkrijk), en Zeebrugge, Gent en Antwerpen (België). In Hamburg en Bremerhaven versterkt Boluda Towage zijn positie in de sleepsector in Duitsland, waar het sinds 2017 actief is.

Kotug Smit Towage en Boluda in Hamburg. Foto, Kotug Smit.

De 100 procent aandelenacquisitie van Kotug Smit Towage wordt gewaardeerd op 300 miljoen euro en heeft de overeenkomstige goedkeuringen in alle landen verkregen. Bijgewoond door de Spaanse multinational’s voorzitter Vicente Boluda en vertegenwoordigers van Kotug Smit Towage, is de overeenkomst op 24 juli in Rotterdam ondertekend met ingang van 31 juli 2019.

Het voornemen tot verkoop was op 4 maart 2019 bekendgemaakt. In lijn met de initiële aankondiging ontvangt Boskalis 93,6 miljoen euro voor zijn 50 procent belang in de joint venture resulterend in een boekwinst van 15 miljoen euro te verantwoorden in het eerste halfjaar.

De towage joint venture tussen Boskalis en Kotug werd in 2016 gevormd en had destijds betrekking op 11 havens in 4 landen (Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Sindsdien heeft de joint venture haar positie met succes uitgebreid naar nieuwe havens en zijn efficiencyverbeteringen gerealiseerd.

Boluda is in 1837 opgericht en reeds in 1920 zijn de havensleepactiviteiten vanuit Valencia, Spanje opgezet. Momenteel is dit familiebedrijf marktleider op de Spaanse en Franse markt en heeft het met een vloot van ruim 230 schepen een belangrijke internationale positie in de grote havens in Europa, Afrika, de Indische Oceaan en Latijns-Amerika. De combinatie Kotug Smit Towage en Boluda is zeer complementair waardoor deze transactie voor alle stakeholders aantrekkelijk is.