Damen SCR DPF systeem. Foto, Damen Shipyards

VIDEO: Damen Shipyards bereikt officiële EU Stage V-certificering voor emissiereductiesysteem

Damen is de eerste scheepswerf die de officiële EU Stage V-certificering heeft behaald voor haar in eigen huis ontwikkelde emissiereductiesysteem. Met veel Damen-schepen die actief zijn in havens en waterwegen die dicht bij of binnen stedelijke gebieden liggen, erkende de groep dat het de plicht had om een ​​emissiereductiesysteem te ontwikkelen om de gezondheidsproblemen aan te pakken die veroorzaakt worden door de fijnstof die wordt uitgestoten door dieselmotoren, evenals de milieueffecten als gevolg van een teveel aan stikstofoxiden.

Damen SCR DPF systeem. Foto, Damen Shipyards
View on Vimeo.

Het Damen Emission Reduction System (ERS) is een one-system-solution die roetfilters combineert met een selectief katalytisch reductiesysteem om fijnstof te verwijderen (gemeten aan de hand van zowel de massa als het aantal deeltjes, dit laatste om ervoor te zorgen dat de fijne deeltjes worden verminderd ook) en stikstofoxiden (NOx) als ze de motor verlaten en voordat ze de atmosfeer binnenkomen. Het levert ook een aanzienlijke ruisonderdrukking van gemiddeld 45 dB(A). Met deze prestatie kan Damen haar klanten nu een bewezen emissiereductiesysteem aanbieden dat voldoet aan de eisen van de IMO Tier III, ULEV en EU stage V-regelgeving.

De Damen ERS is een standaard, bewezen product dat robuust en betrouwbaar is. Hij is ontworpen voor zowel primaire als hulpmotoren met een vermogen tussen 300 en 700 kW. Zeeschepen die zijn uitgerust met het beproefde product komen in aanmerking voor het behalen van de classificatienotatie Ultra Low Emission Vessel. De ontwikkeling van het EU Stage V-systeem begon in 2017, nadat Damen de certificering behaalde voor zijn NOx-reductiesysteem om te voldoen aan de IMO Tier III-emissievoorschriften.

“Het heeft zes jaar geduurd om dit punt te bereiken, maar onze ERS gaat verder dan de parameters die door de regelgevers zijn vastgesteld om ervoor te zorgen dat ze robuust en flexibel zijn”, zegt Raymond Watson, Technology Specialist Aftertreatment Systems bij Damen. “Ze zijn bijvoorbeeld ontworpen om met alle standaardbrandstoffen te werken om wereldwijde inzetbaarheid te garanderen, en hun modulaire ontwerp betekent dat ze op alle soorten schepen kunnen worden geïnstalleerd, afgestemd op het specifieke bedrijfsprofiel van elk.”

Om de certificering te behalen, werkte Damen samen met Bureau Veritas. De twee organisaties zijn al jaren partners en delen de ambitie om de maritieme industrie te verduurzamen. Rik de Petter, Marine & Offshore Chief Executive België & Luxemburg bij Bureau Veritas, zei: “We waren erg verheugd om met Damen samen te werken aan dit uitdagende project. We hebben een uitdagende leercurve doorgemaakt en het resultaat is een mijlpaal in de certificering, aangezien er op dit moment zeer weinig gecertificeerde systemen zijn die voldoen aan Stage V. Het plaatst beide organisaties in de voorhoede van maritieme emissiereductie.”

Damen werkt momenteel aan de certificering van de ERS voor meervoudige voortstuwingstreinen met een vermogen tot meer dan 4000 kW, en ze zullen allemaal binnenkort beschikbaar zijn als IMO Tier III-, ULEV- en EU stage V-gecertificeerde systemen voor zowel nieuwbouw- als retrofitschepen.