Viking River Cruises doopt riviercruise schepen in Amsterdam

Op 1 maart 2016 werden voor het vierde jaar de nieuwe riviercruise schepen gedoopt van Viking River Cruises. Ditmaal waren dat er zes. 

In de afgelopen jaren heeft Viking River Cruises diverse nieuwe schepen aan haar vloot toegevoegd. Met meer dan 60 riviercruiseschepen in de vaart is Viking River Cruises een grote speler in de riviercruisevaart. De ‘longships’, vernoemd naar de Noorse Vikingen hebben een lengte van 135 meter en zijn bijna 12 meter breed. De longships varen over de Europese waterwegen. De schepen hebben een capaciteit van 190 passagiers.

De schepen zijn ecologisch aangedreven met een hybride motor waardoor minder geluidshinder wordt veroorzaakt.

Belangrijk voor de Amsterdamse regio
Havenbedrijf Amsterdam verwacht dit jaar 345 riviercruiseschepen van Viking River Cruises te mogen ontvangen. In totaal verwacht de stad 1.835 riviercruiseschepen te verwelkomen in 2016. Deze vorm van toerisme is groeiend en zorgt voor een significante impact voor de Amsterdamse regio. De riviercruise maatschappijen en de passagiers samen spenderen op jaarbasis ongeveer € 38 miljoen.

Faciliteiten
Om de groeiende cruisemarkt te faciliteren blijft Havenbedrijf Amsterdam nieuwe voorzieningen ontwikkelen. Het oostelijk deel van de Ruyterkade krijgt extra aanlegcapaciteit voor schepen tussen de 110 en 135 meter. Bij het westelijk stationseiland zullen komend jaar de afmeermogelijkheden verbeteren. De pieren 17 en 18 zullen worden vernieuwd. Ook zal op deze locatie een nieuwe pier verschijnen voor zowel 110 als 135 meter riviercruise schepen. Dit zal in 2018 zijn gerealiseerd. Daarnaast is het Havenbedrijf bezig met het aanvragen van de vergunning om een nieuwe steiger aan de Westerdokdijk aan te leggen. Ook zullen de walstroom punten verder worden uitgebreid.

Amsterdam Cruise Port (ACP) is de organisatie ter promotie van de regio Amsterdam richting de cruiserederijen. Verenigd hierin zijn circa vijftig partners, waaronder Passenger Terminal Amsterdam (PTA), Felison Cruise Terminal en Amsterdam Marketing. Door samen te werken op het terrein van marketing en promotie anticipeert ACP op de blijvende stroom van cruiseschepen en passagiers. Waar de toeristische deelnemers van ACP werken aan campagnes voor potentiële bezoekers, richten de nautische partners zich op rederijen en touroperators. Activiteiten van ACP zijn onder andere het ondernemen van promotionele missies naar rederijen in Amerika en Europa en het gezamenlijk optreden tijdens internationale beurzen (o.a. Seatrade Europe en Cruise Shipping Miami) en het vergaren en delen van kennis onder haar participanten.

Meer… Amsterdam Cruise Port  en Port of Amsterdam