Visserij biedt petitie aan in Brussel tegen aanlandplicht

Op 30 mei hebben vissers een petitie met 23.000 handtekeningen aangeboden aan het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel. Sinds vorig jaar moeten vissers van de Europese Commissie hun ongewenste bijvangst aan wal brengen om het ecosysteem te laten herstellen en om de visserij te stimuleren om selectiever te vissen. Deze aanlandplicht is volgens de vissers ‘het einde van de kottervisserij’.

De aanlandplicht is geleidelijk ingevoerd sinds 2015 en geldt voor alle vissers in 2019. De aanlandplicht geldt alleen voor vissen waar een quotum voor is. Hoe meer bijvangst hoe minder ruimte er is voor de vis die verkocht kan worden op de visafslag.

Selectief vissen is lastig 
Volgens de kottervisserij is het lastig om selectief te vissen omdat zij bodemvissen vangen, deze soorten liggen tussen allerlei andere soorten vis op de bodem zoals zeesterren, krabben en garnalen.

Nathalie Steins, visserijdeskundige aan de Wageningen Universiteit & Research zegt tegen Trouw dat er nog geen uitgebreid onderzoek in gedaan of aanlandplicht beter of slechter is voor het ecosysteem.

Afgelopen jaar heeft de kottervisserij de hoogste winst ooit gedraaid, mede door de lage olieprijs en hoge prijs voor vis. Irene Kingma van de haaien- en roggenvereniging NEV “Dit zou dan ook het moment zijn om serieus te investeren in een duurzame, selectieve Noordzeevisserij.”

 

Photo:

Related news

List of related news articles