Vletten op sleeptouw door Amsterdamse grachten

Op vrijdag 18 juni gaat het ‘Vette Vlettenproject’ de volgende fase in. Drie sleepboten van Scouting Nederland zullen de twaalf vletten (zelfgebouwde zeilboten) van tien regionale vmbo-scholieren door de Amsterdamse grachten slepen waarna wethouder Eric van der Burg (onder andere Personeel en Organisatie) het gezelschap zal ontvangen op de aanlegsteiger en in het stadhuis.

Het Vette Vlettenproject is bedoeld om vmbo-scholieren enthousiast te maken voor de maritieme sector. Dit doen zij door het bouwen van een eigen stalen lelievlet van zes meter lang. Stichting Nederland Maritiem Land (NML), Scouting Nederland en de provincie Noord-Holland zijn de hoofdsponsors, promotieorganisatie Amports (Amsterdam Ports Association) zorgt voor de uitvoering.

De gasten voor de Grachtentocht worden om 11.30 uur verwacht bij Steiger 16, direct achter het Havengebouw. Hier zal de nieuwe Amsterdamse havenmeester Janine van Oosten de scholieren welkom heten en het startschot lossen. Rond 12 uur zullen de sleepboten van Scouting Nederland de vletten door de Amsterdamse grachten slepen waarbij elke boot zes scholieren aan boord heeft. Omstreeks 12.50 uur zal de ‘vloot’ arriveren bij de aanlegsteiger van het stadhuis van Amsterdam (zie plattegrond). Hier zullen wethouder Eric van der Burg en SAIL-directeur Daan Meijer het gezelschap verwelkomen. Daarna is er in de Raadszaal een ontvangst voor alle scholieren, docenten, sponsoren en geïnteresseerden, waarna er voor iedereen een lunch klaarstaat in de foyer.

De slotbijeenkomst van het Vette Vlettenproject is op zaterdag 21 augustus als de twaalf teams een onderlinge roeiwedstrijd houden in het SAILSATION gebied. De komende weken krijgen de scholieren roeilessen van Scouting Noord-Holland die na SAIL eigenaar wordt van de vletten.

Bron: VetteVletten.nl, 09-06-2010;