VOC-replica Duyfken in de verkoop

HOORN (ANP) – De VOC-replica Duyfken wordt zaterdag in de  Australische krant The Weekend Australian te koop aangeboden. De  Australische stichting die het schip in eigendom heeft, kan de  onderhoudskosten niet meer opbrengen. Het schip moet 4 miljoen euro  opbrengen. 


De Duyfken maakte in 2002 nog een succesvolle reis van Australie  naar Nederland. In ons land deed het, in het kader van de  festiviteiten rond vierhonderd jaar VOC, verschillende steden aan.  December 2002 is de replica teruggekeerd in de Australische  havenstad Fremantle. 


Volgens B. van Tilburg, voorzitter van de Nederlandse Stichting  Duyfken, is  het schip de best zeilende replica ter wereld. Hij  hoopt dat het vaartuig ook na de verkoop een maritieme bestemming  krijgt, ,,bijvoorbeeld bij het scheepvaartmuseum”. Het liefst ziet  Van Tilburg het schip terugkeren naar Nederland, maar die kans  lijkt klein. ,,Het zou een aanwinst zijn voor de Nederlandse  maritieme instellingen of steden, maar dan moet er wel een  geldschieter worden gevonden”. 

Bron: ANP – Waterland.net, 13-05-2003;