Voor Boskalis grootste kabelinstallatiecontract tot nu toe

Boskalis heeft een contract binnengehaald voor het installeren van de exportkabels voor de offshore netverbinding Ostwind 2. De opdrachtgever is 50Hertz en heeft een waarde van 250 miljoen euro, voor Boskalis het grootste kabelinstallatiecontract tot nu toe. Boskalis gaat het contract uitvoeren in consortium met partner NKT, dat het hoogspanningskabelsysteem gaat leveren.

Kabellegger Ndurance. Foto, Boskalis.

Het gaat om het ontwerpen en installeren van zo’n 270 kilometer exportkabel dat de toekomstige offshore windmolenparken Arcadis Ost 1 en Baltic Eagle gaan aansluiten op het hoogspanningsstation bij het Duitse Lubmin. Naar verwachting starten de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2019 en de oplevering staat gepland voor eind 2022.

Voor dit project gaat Boskalis een geïntegreerde oplossing leveren op basis van in-house diensten waaronder UXO-survey, geotechnische en geofysische surveydiensten (uitgevoerd door Boskalis-dochter Gardline), prepareren van de zeebodem, uitvoeren van de pre-lay run, transport en installatie van de 220kV exportkabels en het herstellen van de zeebodem.

Boskalis gaat een breed scala aan eigen materieel inzetten, waaronder sleephopperzuigers en backhoe dredgers, surveyschepen voor geofysisch en geotechnisch onderzoek, kabellegschepen en ook een uitgebreid assortiment trenching-materieel.