Zaterdag 26 september Open Dag Eemshaven over offshore wind

Zaterdag 26 september organiseert Groningen Seaports in samenwerking met Gemini – de bouwer van het grootste windmolenpark op zee in Europa – van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in de Eemshaven. De Eemshaven vervult voor de bouw van dit windmolenpark een centrale rol. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Startplaats is het gebouw Nijlicht, Schildweg 16, bij binnenkomst in de Eemshaven.

Bezoekers krijgen een breed pallet van offshore-windactiviteiten aangeboden. Nijlicht is het centrale startpunt. Hier is het vertrek en aankomst van de bussen die een ‘offshore-windroute’ door de Eemshaven rijden. Bezoekers worden geadviseerd gebruik te maken van deze bussen en niet op eigen gelegenheid de haventerreinen te bezoeken aangezien niet alles toegankelijk is.

Busroute
Zo gaat de route langs de Julianahaven met diverse indrukwekkende onderdelen en schepen voor het Gemini project o.a. bij Orange Blue Terminals, naar de Beatrixhaven (zware ladingkade) en Ems Maritime Offshore, en vervolgens naar het transformatorstation van TenneT in de Oostlob om ten slotte weer af te sluiten bij Nijlicht. De bus rijdt ‘achtjes’ met Nijlicht als middelpunt, zodat men indien gewenst één lus kan maken (Oostlob of Westlob) en altijd weer uitkomt bij de plek waar de auto staat geparkeerd. In de bus geeft een spreker nadere informatie over wat er te zien is.

Vaartochten
Tegenover Nijlicht (drijvende steiger) heeft men de mogelijkheid om aan boord te stappen van een snelle speedboot (rib) voor een korte vaartocht door de haven. Ieder half uur vertrekt er een rib (max. 12 personen aan boord) voor een korte vaartocht (ca. half uur met in- en uitstappen). Deelnemers krijgen hiervoor een veiligheidsvest aangeboden. Denk aan gepaste kleding!

Eveneens ligt ‘de William Wallace’ bij de drijvende steiger (tegenover Nijlicht). De schipper heeft aangeboden om, voor een kleine vergoeding van de verstookte olie, mensen (max. 12 per keer) rond te varen.

Nijlicht
Nijlicht is het centrale vertrekpunt. In het gebouw zijn er films te zien over het Gemini-project en over de Eemshaven. Hier kan men ook wat eten en is er gelegenheid voor een sanitaire stop.

Parkeren
Bezoekers die met de auto komen, worden verzocht om te parkeren op de parkeerlocatie bij de drijvende steiger tussen Nijlicht en het bedrijf Theo Pouw in, eveneens aan de Schildweg. Verkeersborden en verkeersregelaars geven de route aan. Zowel vanuit Gemini als vanuit Groningen Seaports zullen er die dag mensen aanwezig zijn. Aanmelding voor de open dag is niet noodzakelijk.

Meer… Groningen Seaports en Gemini Offshore Windpark