Zeevarenden kunnen niet worden afgelost

In de internationale scheepvaart kunnen zeevarenden maar moeilijk worden afgelost door de coronacrisis. Ze moeten te lang aan boord blijven, tot wel 15 maanden lang. Er gelden nog steeds beperkingen op luchthavens en bij grenzen. Belangenorganisaties spreken van falende overheden wereldwijd. Rederijen en vakbonden waarschuwen voor gevaarlijke situaties, meldt de NOS.

Foto, Navingo

De verveling en vermoeidheid neemt op veel schepen toe. “Je kan de wal niet meer op. Het is werken, slapen, werken, slapen en dat gaat er wel inhakken na een bepaalde tijd”, zegt kapitein Kees Wiersum die zijn voornamelijk Filipijnse bemanning met de dag chagrijniger ziet worden. “Hier in China, waar we nu zijn, staat een hokje voor de loopplank. Je mag iets van vier vierkante meter lopen op de wal. Je zit dus eigenlijk gewoon gevangen aan boord van je schip. Onze rederij doet er alles aan om ons van boord te krijgen, maar ze stuiten continu op allerlei autoriteiten. Havenautoriteiten, plaatselijke autoriteiten, nationale autoriteiten”

Het gaat om zo’n 400.000 zeevarenden die langer op zee zijn dan in hun contract staat. Bemanningsleden die al onafgebroken 15 maanden aan boord zijn. De bemanningsleden komen onder andere uit de Filipijnen, Indonesië, China en Rusland. Ook officieren kunnen niet worden afgelost.

Voor rederijen is het moeilijk om visa te krijgen omdat diplomatieke posten dicht zijn of beperkt functioneren. Dan kan er ook een ‘visa on arrival’ (voa) worden aangevraagd bij aankomst op Schiphol. Maar dit kan alleen geregeld worden voor zeevarenden die in een Nederlandse haven aan boord gaan van een schip van een Nederlandse rederij of een schip dat onder Nederlandse vlag vaart.

Annet Koster, directeur KVNR zegt tegen de NOS dat er honderden voa’s per dag nodig zijn om de aflossing van bemaningen weer op gang te brengen. Koster pleit voor een tijdelijke versoepeling van de visa-regels. Volgens de KVNR hoeft dit geen probleem te zijn omdat veel zeevarenden al bekend zijn hier en hun gegevems al in het systeem zitten.

Lees het hele artikel op NOS.nl