Zero Emission Dredging Hub gelanceerd

Op 2 juli is het samenwerkingsverband de Zero Emission Dredging Hub gestart. Van Oord, Boskalis, Royal IHC, Damen en de Drechtsteden hebben een convenant getekend voor structurele samenwerking richting emissievrij baggeren. Een primeur op weg naar een groene toekomst.

Lancering Zero Emission Dredging Hub (v.l.n.r.): Frans Bosman (Damen), Sjon Kranendonk (Van Oord), Arjen de Jong (Economic Development Board Drechtsteden), Sander Steenbrink (Boskalis), Daniëlle Stolk (Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden), Erik van der Blom (Royal IHC) en Maarten Burggraaf (Dordrecht/Drechtsteden).
Lancering Zero Emission Dredging Hub. Frans Bosman (Damen), Sjon Kranendonk (Van Oord), Arjen de Jong (Economic Development Board Drechtsteden), Sander Steenbrink (Boskalis), Daniëlle Stolk (Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden), Erik van der Blom (Royal IHC) en Maarten Burggraaf (Dordrecht/Drechtsteden).

Toonaangevende bedrijven uit de Drechtsteden hebben een gezamenlijk doel: Zero Emission Dredging as soon as possible. Deze ambitie vraagt om een gestructureerde samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Business Developer Arjen de Jong: “Samenwerking is niet alleen noodzakelijk. Het geeft ook een competitief voordeel. Open innovatie maakt het mogelijk om sectorbreed nieuwe kennis en technologie toe te passen. Door te innoveren in een meerjarige strategische samenwerking zorg je voor meer slagkracht, snelheid en het delen van kosten.”

Om de structurele samenwerking te bekrachtigen tekenden Van Oord, Boskalis, Royal IHC en Damen samen met de Drechtsteden en Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden een officiële MoU. Hiermee is de Zero Emission Dredging Hub een feit. De lancering vond plaats tijdens Friends of the River, een high-level event ter herdenking van de Sint Elisabethsvloed.

De intentieverklaring is het startpunt. De komende maanden wordt er een online platform opgezet om het samenwerkingsverband uit te bouwen. Alle partijen die betrokken zijn bij de energietransitie in de maritieme sector, en in het bijzonder bij bagger-usecases, worden opgeroepen zich aan te sluiten. Denk hierbij aan de overheid die wet-, regelgeving en stimulering regelt. Kennisinstellingen die technologie ontwikkelen en helpen bij implementatie. En uiteraard de industrie als volledige waardeketen.
Meer weten over de Zero Emission Dredging Hub? Meld je dan aan voor de Deal nieuwsbrief.

Foto: Lancering Zero Emission Dredging Hub (v.l.n.r.): Frans Bosman (Damen), Sjon Kranendonk (Van Oord), Arjen de Jong (Economic Development Board Drechtsteden), Sander Steenbrink (Boskalis), Daniëlle Stolk (Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden), Erik van der Blom (Royal IHC) en Maarten Burggraaf (Dordrecht/Drechtsteden).