Zware tijden voor Europese scheepsbouw

STRAATSBURG/BRUSSEL (ANP) – De Europese scheepsbouwindustrie maakt  zware tijden door. De terugval in het aantal bestellingen voor  nieuwe schepen zette vorig jaar door. De Europese Commissie zoekt  de oorzaken in overaanbod, de stagnerende economie, de gevolgen van  de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en de  politiek onzekere situatie in het Midden-Oosten.  Vergeleken met 2001 duikelde de orderontvangst met ruim 50  procent en vergeleken met 2000 met zelfs 70 procent, schrijft de  commissie in een dinsdag gepubliceerd rapport. Daardoor raken  scheepswerven snel zonder werk. Faillissementen en ontslagen zijn  al voorgekomen. 


Al met al is het totale marktaandeel van Europese scheepswerven  meer dan gehalveerd. Was het in 2000 19 procent en in 2001 13  procent, vorig jaar zakte het verder tot 7 procent, aldus de  commissie. 


Ook wereldwijd is het slecht gesteld met de orderontvangst voor  nieuwe schepen. Het aantal bestellingen daalde in 2001 met 12  procent, na een daling met zelfs 20 procent in 2000. De klad zit  vooral in de markt voor container- en cruiseschepen, maar ook de  vraag naar olie- en gastankers valt terug. Muziek zit er eigenlijk  alleen in de markt voor producttankers. Dankzij de nieuwe Europese  wetgeving voor veilig maritiem transport zijn immers vervangende  schepen nodig. Ook de vraag naar bulktankers trekt iets aan. 

Bron: ANP – Waterland.net, 14-05-2003;