Alfa Laval zet energiebesparing in een breder perspectief

Alfa_Laval_solutions_for_energy_efficiency - LR

Terwijl reders en exploitanten bekneld worden door de hoge brandstofprijzen, is er een maritieme leverancier die de lat verhoogd als het aankomt op oplossingen. Baserend op de industrie‘s meest uitgebreide portfolio van apparatuur en kennis, neemt Alva Laval een omvangrijke aanpak dat ingrijpende vooruitgang belooft in energie-efficiëntie.

De hedendaagse maritieme industrie plaatst een grotere nadruk op ‘energie’, dan ooit te voren. Dit komt niet als een verassing, aangezien vrijwel alle energie op zee afkomstig is van de verbranding van brandstof. Gegeven het feit dat de brandstof tegen de huidige prijzen kan oplopen tot 70 procent van de operationele kosten van een schip, is het vanuit economisch oogpunt zinvol om minder te verbranden – en om meer te halen uit wat er wordt verbrand.

Dit zet brandstof efficiënte, brandstof flexibiliteit en terugwinning van energie in de schijnwerpers. Bovendien, het feit dat ‘elke cent telt’ vraagt aandacht voor de kosten van eigendom en het minimaliseren van de life-cycle kosten.

Sterke drijfveren maar beperkte alternatieven
Het bereiken van energie efficiëntie, en daarmee een vermindering van de brandstof gerelateerde exploitatiekosten, is een sleutel tot winstgevendheid in de hedendaagse maritieme business. Maar het probleem van de stijgende brandstofprijzen is slecht een stimulans om minder brandstof te verbranden. Het andere is de uitstoot-wetgeving, die zich in het bijzonder richt op HFO.

Minder HFO verbranden verminderd onmiddellijk de productie van CO2, SOx en andere schadelijke emissies. Maar met de huidige brandstof alternatieven, die of duur of onpraktisch zijn, zal vooralsnog HFO de voor de hand liggende keuze zijn voor de meeste schepen. Scrubbers zullen, om een handje te helpen, zelf het grootste gedeelte van het terugdringen van de uitstoot doen door extra brandstof en het mengen van deze brandstof.

Het is de truc om brandstof-besparende oplossingen te vinden binnen het kader dat al aanwezig is aan boord. ‘Slow steaming’ is hierbij het gouden voorbeeld, aangezien het extreme besparingen voortbrengt zonder enige aanpassing in de scheepsuitrusting.

Van apparatuur tot proces-lijnen
Dit alles betekend voor leveranciers van apparatuur nieuwe complexiteiten. ‘‘Vandaag de dag hebben we een toenemende mix van parameters om rekening mee te houden,’’ zegt Alfa Laval’s Niclas Dahl, Market Unit Manager Marine Energy. ‘Variërende motorbelasting, meerdere brandstoffen en andere factoren zijn allemaal met elkaar verbonden in hun effect op de energie-efficiëntie. Dus kijken naar individuele scheepsuitrusting is niet langer hele antwoord’.

Het antwoord, volgens Alfa Laval, is om energiebesparing te bekijken in een breder perspectief. ‘’Naast het optimaliseren van producten en functies voor energie-efficiëntie, nemen we een stap terug en kijken we naar hele proceslijnen, zowel voor als na de motor’’, zegt Dahl. ‘’Door bijvoorbeeld het optimaliseren van het design en de werking van de brandstofleiding en de stoomleiding, openen we mogelijkheden voor een nieuw niveau van besparingen.

 Meer… Alfa Laval